1

2

Przepisy

Boeuf Strogonow wieprzowo-wołowy

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje


Przepis na Boeuf Strogonow – a właściwie Boeuf Stroganow, polędwicę wołową z warzywami oraz koncentratem pomidorowym, potrawę noszącą nazwę od nazwiska rosyjskiego dyplomaty – warto sprawdzić, jeżeli masz ochotę na danie o ostrym i intensywnym smaku pomidorów i musztardy.

Walory smakowe dania z wołowiny podkreśla Kostka Mięsna WINIARY oraz dodatki – kasza gryczana lub jaglana, surówka lub ogórki kiszone.

Sprawdź jeszcze inny nasz przepis na Boeuf Strogonow!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz, wytnij nadmiar tłuszczu i pokrój na kawałki ok. 2cm x 2cm.
  2. Oprósz mięso mąką i smaż na dwóch łyżkach oleju. Podsmażone, rumiane mięso przełóż do garnka.
  3. Cebulę pokrój w grubą kostkę i lekko podsmaż, po czym dodaj do mięsa. Całość zalej wodą (300ml), dodaj jedną Kostkę Mięsną WINIARY. Dopraw pieprzem i duś, aż mięso będzie miękkie (ok. 30 minut), mieszając od czasu do czasu.
  4. Kiedy już mięso będzie miękkie dodaj przecier pomidorowy, musztardę i paprykę. Wymieszaj, spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj śmietanę.
  5. Podawaj z kaszą i ulubioną surówką albo ogórkiem kiszonym.

1 wskazówka do przepisu

  • ewa
    Witam. Ja dodaję ogórka kiszonego(poprawia smak) i pieczarki. Pozdrawiam,

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: