Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego

Oceń ten przepis!

5/5 5 25 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 3

5/5 5 25 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę posiekać i przełożyć do miski. Zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 15 min. Kolejno przełożyć na sitko i pozostawić, aż kapusta ocieknie z bulionu.
  2. Mięso mielone przysmażyć na maśle. Przyprawić solą, pieprzem oraz dodać posiekany czosnek. Wymieszać z kapustą i przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem lub margaryną.
  3. Posypać z góry startym serem żółtym. Polać rozkłóconymi jajkami. Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku 30 - 40 min. w temperaturze 200°C. 10 min. przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę lub folię.

Opis przepisu:

Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego to idealne danie na zimowe popołudnia, gdyż jest ona sycąca i niezwykle rozgrzewająca. Posiekana kapusta zalana bulionem drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, przywołuje wspomnienia dań przygotowywanych przez nasze babcie przed laty. Wyrusz w aromatyczną kulinarną podróż z aromatyczną zapiekanką!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?