Gulasz paprykowo-śmietankowy

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 42 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Papryki przekroić na pół, oczyścić i ułożyć na blasze przecięciem do dołu.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku (w zależności od grubości skóry papryki) ok. 20- 40 min. w temperaturze ok. 220°C (aż skórka popęka i zrobi się ciemna).
  3. Papryki przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę i pokroić w paski. Odstawić na bok.
  4. Łyżkę miękkiego masła wymieszać z łyżeczką ziół i 2 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez prasę. Wstawić do lodówki.
  5. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Mięso przysmażyć na oleju. Kolejno dodać cebulę i trochę podsmażyć. Całość zalać rosołem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30- 40 min., aż mięso będzie miękkie.
  6. W tym czasie przygotować ziemniaki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać ziemniaki, posolić, przykryć i dusić na średnim ogniu ok. 20min, do miękkości. Przemieszać od czasu do czasu.
  7. Na końcu oprószyć papryką w proszku. Do miękkiego mięsa dodać śmietanę i gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, przez ok. 5min. Przyprawić pieprzem i papryką w proszku.
  8. Na końcu dodać zimne masło czosnkowo- ziołowe, i pokrojoną w paski paprykę. Podawać z ziemniakami.

Opis przepisu:

Gulasz paprykowo-śmietankowy wydobywa z wieprzowiny i warzyw ich najlepsze aromaty i smaki. To dzięki temu, że mięso i cebulę podsmażamy, a następnie dusimy pod przykryciem w Rosole drobiowym KOGUTEK WINIARY. Jeszcze lepszego smaku nadasz gulaszowi paprykowo-śmietankowemu, dodając do niego własnoręcznie przygotowane, kremowe masło czosnkowo-ziołowe. Gulasz wieprzowy podawaj z ziemniaczanym puree.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?