1

2

Przepisy

Risotto z grzybami leśnymi

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

400 calories kalorie: 400 kcal / porcja


Przepis na risotto z grzybami leśnymi powinien zainteresować przede wszystkim miłośników kuchni włoskiej, którzy przepadają za ryżem podsmażanym na maśle i gotowanym z dodatkiem alkoholu (białym winie wytrawnym) oraz bulionu – tym razem Bulionu Warzywnego WINIARY.

Risotto można podawać z rozmaitymi składnikami – w porze jesiennej proponujemy risotto z grzybami leśnymi, podawane z cebulą, posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem. A skoro mowa o jesieni – może sprawdzisz też nasze risotto z dynią?

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalej litrem wrzącej wody, zostaw na 20 minut.
  2. Odsączone grzyby posiekaj i odłóż na bok.
  3. Do wody po grzybach wkrusz kostkę Bulionu warzywnego WINIARY.
  4. Świeże grzyby oczyść delikatnie z piasku i posiekaj na plasterki.
  5. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż kilka minut – aż cebula będzie miękka (uważaj, żeby nie przypalić czosnku!)
  6. Dodaj posiekane suszone grzyby i posiekane grzyby świeże, dopraw solą i pieprzem. Gotuj razem, aż leśne grzyby zmiękną. Zdejmij z patelni I odstaw przykryte folią.
  7. Na tej samej patelni rozpuść kostkę masła i dodaj ryż, smaż przez minutę – ciągle na średnim ogniu.
  8. Następnie dodaj białe wino i poczekaj aż alkohol wyparuje.
  9. Po tym czasie dolej 0,25 wcześniej przygotowanego bulionu grzybowego.
  10. Mieszaj często, czekając aż ryż wchłonie płyn i dodaj kolejną porcję bulionu.
  11. Powtarzaj kroki i dolewaj bulion aż ryż będzie gotowy – ziarenka ryżu powinny być miękkie, ale lekko twarde w środku (al dante), a risotto kremowe w konsystencji. Jeśli będzie za twarde - dodaj trochę wody i podgotuj jeszcze trochę.
  12. Kiedy ryż jest już gotowy dodaj trochę masła i ser. Zamieszaj i dodaj grzyby z cebulą. Na koniec dodaj natkę pietruszki i posyp resztką sera.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: