1

2

Przepisy

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

4/5 4 8 5 1

przygotowanie: 70 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 6 porcji


Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem oraz WINIARY POMYSŁ NA…kurczaka w sosie serowym to nasza propozycja na przepyszny obiad z piekarnika.Warzywna tarta z bakłażanem, cukinią i marchewką nie tylko doskonale smakuje, ale również atrakcyjnie wygląda – plastry warzyw układamy aż do powstania mozaikowych okręgów. Jesienną tartę dopraw suszonym, aromatycznym rozmarynem i podawaj na ciepło.

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej na blat, usypując stożek. Dodaj masło i sól - posiekaj całość dokładnie nożem.
  2. Następnie w zagłębienie w mące wbij jajko. Dłońmi zagnieć szybko ciasto - aż będzie gładkie. Jeżeli ciasto nie będzie się chciało kleić, możesz dodać łyżkę zimnej wody.
  3. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-40 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.
  4. Nadzienie: Marchewkę obierz (możesz wykorzystać obieraczkę do warzyw), umyj, pokrój wzdłuż w 1 mm plastry.
  5. Bakłażana i cukinię umyj, obierz, pokrój wzdłuż w 1 mm plastry.
  6. Plastry marchewki, cukinii i bakłażana muszą być jednakowej wysokości, zatem jeżeli bakłażan jest gruby, przekrój każdy z plastrów wzdłuż na pół.
  7. Przygotowane plastry warzyw wymieszaj delikatnie z oliwą, octem balsamicznym, pieprzem i odrobiną soli. Marynuj warzywa przez 30 minut.
  8. Następnie wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj na szerokość blaszki do pieczenia (ok. 30 cm). Wyłóż blaszkę ciastem, nakłuj ciasto widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, odstaw, aby przestygło i przygotuj WINIARY Pomysł na kurczaka w sosie serowym.
  9. Przygotowując WINIARY Pomysł na kurczaka w sosie serowym, zmniejsz ilość wody do 100ml na dwa opakowania. W ten sposób uzyskasz gęstszą konsystencję sosu.
  10. Przygotowanym sosem zalej wcześniej podpieczoną tartę do połowy wysokości brzegów. Warzywa odcedź i układaj w pionie po okręgu skórką do góry, zatapiając do 2/3 wysokości w sosie.
  11. Tak przygotowaną tartę piecz jeszcze przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • asiiassi
    Zrobilam ta tarte wczoraj. Powiem tak, tarta wyglada na smavzna tylko na zdjeciu. Już pokrojenie warzyw na 1 mm paski jest wyzwaniem a co dopiero powtykanie ich, wiotkich, w sos. Tak jak przewidywalam, warzywa po przepisowym czasie sa wciaz surowe a kompozycja z sosem jest bardzo niesmaczna. Ten sos nadaje sie chyba tylko do kurczaka. Poza tym ilosc warzyw wystarczylaby na 3 takie tarty. Marnotrastwo! Zamiast tego moglam zrobic sernik z bialej czekolady. Nie polecam tego przepisu!

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: