1

2

Przepisy

Pasztet z cukinii i marchewki z sosem czosnkowym

5/5 5 12 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 65 minut

porcje: 4 porcje


Taki pasztet z cukinii i marchewki z sosem majonezowo-jogurtowym z czosnkiem może jeszcze nigdy nie gościł na Twoich kanapkach - czas to zmienić! Nasz przepis na pasztet z cukinii i innych warzyw jest prosty w wykonaniu, a efekty - więcej niż zadowalające najwybredniejszych!

Pasztet warzywny możesz podawać na kromkach pieczywa jasnego bądź ciemnego, ale także na gorąco. Pokrój go w plastry i polej sosem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Cukinię umyj, zetrzyj na tarce, odstaw na sitku, posól i zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
  3. Marchew również umyj i zetrzyj, a cebulę pokrój i podsmaż przez chwilę na oleju (aż się zeszkli).
  4. Na tarce zetrzyj również ser.
  5. W misce wymieszaj cukinię, marchew, cebulę, ser, tymianek oraz jajka, olej i bułkę tartą. Mieszaj aż połączą się wszystkie składniki. Dopraw.
  6. Przygotuj niedużą formę. Przełóż do niej masę, włóż do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut do godziny.
  7. Gotowy pasztet zostaw do ostudzenia.
  8. Sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem: Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.
  9. Pasztet podawaj samodzielnie lub na kanapkach polany sosem czosnkowym.

1 wskazówka do przepisu

  • Marta
    Polecam solidnie odsączyć wodę z cukinii. Ponadto Cukinii 3, a nie 2, jeśli po upieczeniu i wystudzeniu ma być przynajmniej połowa blachy wypełniona. Co za tym idzie- więcej bułki tartej (ponad 200g), sera żółtego (ponad200g). Polecam też podsmażyć odrobinę marchew, razem z cebulą. Całość doprawić jeszcze mieloną słodką papryką. Do sosu czosnkowego dodałam odrobinę soku z cytryny.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

  • marta

    Wspaniały!!

    Nie sądziłam że tymianek tak świetnie pasuje do cukinii. Ten pasztet jest rewelacyjny. Idealny także jako poczęstunek dla gości. Polecam serdecznie! :)

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: