Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Oceń ten przepis!

4/5 4 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 5 min.

  • Porcje 6

4/5 4 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy 1 litrem zimnej wody, dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego- gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
  2. W drugiem garnku roztapiamy masło klarowane, dodajemy umyte i pokrojone na 4 części pomidory, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie i podsmażamy chwilę. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na mniejszym ogniu aż pomidory będę miękkie (u mnie zajęło to 20 minut).
  3. Uduszone pomidory przecieramy przez sito, dodajemy wywar (warzywa wyjmujemy i możemy ich użyć do sałatki).
  4. Doprawiamy do smaku ziarenkami smaku, ewentualnie solą, pieprzem i cukrem.
  5. Podajemy z makaronem lub ryżem. Dekorujemy kleksem śmietany.

Opis przepisu:

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to klasyka wśród zup. Jest przepyszna, gęsta a do tego lekka. Wspaniały smak zawdzięcza przede wszystkim dojrzewającym w słońcu świeżym pomidorom. Idealnym dodatkiem do zupy będzie ryż lub makaron. Zupę podaj na talerzu z kleksem śmietany, który dodatkowo uwydatni smak aksamitnej pomidorówki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?