Aromatyczne pomidory w słoikach na zimę

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 32 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 6

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe, mięsiste pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wytnij twarde części. Odstaw.
  2. Ładną bazylię o dużych listkach przepłucz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Możesz też dodać inne zioła – np. oregano.
  3. Pomidory, bazylię i czosnek włóż do miski, dodaj parę kropli Przyprawy w płynie, wymieszaj. Tak przygotowane pomidory nakładaj do słoików.
  4. Gotowe słoiki musisz teraz zapasteryzować – do dużego garnka wyłożonego ściereczką na dnie nalej wody i włóż słoiki (nakrętki słoików powinny wystawać z wody).
  5. Zagotuj i trzymaj słoiki w gotującej się wodzie (na małym ogniu), przez około 40 minut. Dla pewności – żeby Twoje pomidory nie sfermentowały – możesz powtórzyć pasteryzację po kilku / kilkunastu godzinach.
  6. Odstaw do przestygnięcia do góry dnem.

Opis przepisu:


Aromatyczne pomidory w słoikach na zimę to pomysł na przepyszne pasteryzowane pomidory z bazylią, czosnkiem i innymi ziołami, wzbogacone smakiem Przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY!
Domowe pomidory w słoikach przydadzą się również jesienią, kiedy będziesz mieć ochotę na intensywnie pomidorowe przysmaki z ziołowym aromatem. Dla jeszcze lepszego zapachu polecamy wykorzystać bazylię z doniczki zamiast suszonej.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?