Domowe guacamole – pasta z awokado

Oceń ten przepis!

4/5 4 20 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 5 min.

  • Porcje 4

4/5 4 20 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pomidora natnij na czubku, zanurz we wrzątku, sparz i zdejmij skórę. Pokrój w kostkę i odsącz nadmiar wody na sitku.
  2. Cebulę (małą albo średnią) pokrój w drobną kostkę i zanurz na 15 minut w zimnej wodzie – pozbędziesz się w ten sposób ostrego smaku i aromatu cebuli.
  3. Awokado (2-3 sztuki w zależności od wielkości) przekrój na pół, usuń pestkę, obierz ze skóry (możesz użyć łyżki).
  4. Miąższ awokado pokrój i wrzuć do miski. Dodaj odsączone pomidory i odsączoną z wody cebulę.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy widelca - miażdżąc składniki w masę, w zależności od upodobań – mniej lub bardziej jednolitą.
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kroplą Przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY, sokiem z limonki (lub połowy cytryny) oraz posiekaną drobno połową papryczki chili (jeśli nie masz świeżej papryczki dodaj pół łyżeczki przyprawy chili lub ostrej papryki). Na koniec dodaj posiekaną natkę kolendry. Dokładnie wymieszaj.
  7. Guacamole podawaj z nachosami, domowymi chipsami z tortilli (wystarczy że pokrojoną w małe trójkąty tortillę podpieczesz w piekarniku przez 5 minut z każdej strony), pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Opis przepisu:


Przepis na domowe guacamole, czyli pastę z awokado, jest bardzo prosty w wykonaniu, a ostateczny efekt – przepyszny! Pasta z awokado ma wyrazistszy smak dzięki dodatkowi ostrej papryki w proszku lub świeżej papryczki chili, Przyprawie do zup, sosów i sałatek WINIARY oraz kolendry i limonki. Guacamole polecamy podawać z nachos lub chipsami z domowej tortilli, ale będzie równie wyborne z kawałeczkami chrupkiego pieczywa.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?