1

2

Przepisy

Aromatyczna francuska zupa rybna

4/5 4 4 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 6 porcji

Francuska zupa rybna to danie, które przywodzi na myśl smaki i aromaty Marsylii. Tradycyjna, francuska zupa rybna zawierać powinna świeże filety ryb morskich oraz owoce morza. Aby dodać jej jeszcze bardziej niepowtarzalnego smaku, przyrządzaj ją z passatą pomidorową. Aromatu zaś nadasz jej, dodając do wywaru por, czosnek i pieprz. Gotową, aromatyczną francuską zupę rybną podawaj posypaną koperkiem, i ze świeżym pieczywem, np. tostami.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W sporym garnku rozgrzej trochę oleju. Podsmaż posiekanego pora (tylko białą część) i czosnek przez około dwie, trzy minuty.
  2. Dodaj litr wody, passatę pomidorową, tymianek, liście laurowe, chili, trochę pieprzu oraz dwie kostki Bulionu drobiowego WINIARY.
  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 5 minut, aż smaki się połączą.
  4. Po tym czasie dodaj ryby i krewetki, gotuj przez ok. 2 minuty.
  5. Rozlej zupę do misek i podawaj z pieczywem, przystrojone koperkiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: