Klasyczne meksykańskie burrito

Oceń ten przepis!

4/5 4 122 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 8 min.

  • Porcje 6

4/5 4 122 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj farsz: Podsmaż posiekany czosnek i cebulkę na oleju, dodaj mięso mielone i smaż, aż się przyrumieni.
  2. Dodaj przecier pomidorowy, fasolę (odsączoną z puszki) i Kostkę Mięsną WINIARY, która pomoże wydobyć pyszny mięsny aromat z potrawy.
  3. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj razem przez około 10 minut, aż farsz zgęstnieje na tyle, że można będzie nim faszerować tortille.
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
  5. Przygotuj tortillę: Rozłóż jedną na blacie, nałóż na środek farsz, posyp żółtym serem i zawiń w kopertę albo rulon. Dla pewności możesz burrito zamknąć przy pomocy wykałaczki.
  6. Piecz 8 minut, aż tortiilla się trochę zarumieni, a ser rozpuści.
  7. Podawaj z sałatką i sosami – pomidorowym albo jogurtowym.

Opis przepisu:

Nawet najwierniejszy fan tradycyjnej polskiej kuchni ma czasem ochotę na coś nowego. Przepis na klasyczne meksykańskie burrito spełni oczekiwania każdego. Mieszanka mielonego mięsa, ostrej papryki, pomidorów i fasoli to solidna porcja energii, która pobudzi do działania i pozwoli przetrwać najbardziej pracowity dzień!

Choć burrito jest daniem meksykańskim, to jednak popularne stało się za sprawą mieszkańców Teksasu. Obecnie mówi się, że jest to reprezentant kuchni Tex-Mex łączącej w sobie tradycje kulinarne Meksyku i południowej części USA. Naszą propozycję możesz podać z gotową tortillą lub przygotować własne placki z mąki pszennej. Sekretem burrito są przyprawy takie jak pieprz i papryka w proszku. Choć klasyczna wersja tego dania powinna być piekielnie ostra, możesz złagodzić jej smak za pomocą sosów – pomidorowego lub jogurtowego. Jak na danie z tego regionu świata przystało, nie może w nim zabraknąć także czosnku i cebuli. Kostka Mięsna WINIARY wydobędzie z kolei aromat mięsa.

Niewątpliwą zaletą tego dania jest krótki czas przygotowania. W niespełna godzinę możesz wyczarować sycący obiad dla całej rodziny albo smaczną przekąskę na kameralną imprezę w gronie znajomych. Pewne jest to, że zachwyci każdego miłośnika ostrych smaków!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Koral
    Burrito jest wyśmienite tylko ja dodaję kilka ząbków czosnku, dwie cebule i 500 gram przecieru pomidorowego, i łamię oregano, majeranek, tymianek. Jest według mnie bardziej wyrazisty smak. Trzeba też dłużej gotować żeby zachować odpowiednią konsystencję.
  • Oliwia97
    Mmm jak pysznie wygląda !!!
  • rodrigez
    Ja dodaje papryczkę jalapeno tabasco i do załamania ostrości proponuje dodać granat a same buritto jeść z limonką lub skraplać mega wypas
  • 19logitech92
    Pyszne danie. Zrobilem wedlug tego przepisum. Polecam!

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?