Klasyczne meksykańskie burrito

4/5 4 83 5 1
4/5 4 83 5 1
  • Przygotowanie: 45 min.

  • Oczekiwanie: 8 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj farsz: Podsmaż posiekany czosnek i cebulkę na oleju, dodaj mięso mielone i smaż, aż się przyrumieni.
  2. Dodaj przecier pomidorowy, fasolę (odsączoną z puszki) i Kostkę Mięsną WINIARY, która pomoże wydobyć pyszny mięsny aromat z potrawy.
  3. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj razem przez około 10 minut, aż farsz zgęstnieje na tyle, że można będzie nim faszerować tortille.
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
  5. Przygotuj tortillę: Rozłóż jedną na blacie, nałóż na środek farsz, posyp żółtym serem i zawiń w kopertę albo rulon. Dla pewności możesz burrito zamknąć przy pomocy wykałaczki.
  6. Piecz 8 minut, aż tortiilla się trochę zarumieni, a ser rozpuści.
  7. Podawaj z sałatką i sosami – pomidorowym albo jogurtowym.

Opis przepisu:


Przepis na klasyczne meksykańskie burrito jest inspirowany nie tyle kuchnią Meksyku, ale kuchnią teksańską (tzw. Tex-Mex), powstałą z połączenia tradycji kulinarnych z Meksyku i południowego USA. W naszym przepisie na burrito z mięsem mielonym i czerwoną fasolą możesz użyć gotowych tortilli, ale też szybko przyrządzić własne – z mąki pszennej.

Ostrożnie dopraw burrito pieprzem i ostrą papryką w proszku – zbyt ostry smak możesz delikatnie złagodzić, jeżeli meksykańskie danie podasz z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Nie zapomnij o Kostce Mięsnej WINIARY, która wydobędzie z burrito wyrazisty smak i aromat!

Zobacz nasze inne przepisy z kuchni meksykańskiej!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?