1

2

Przepisy

Klasyczne meksykańskie burrito

4/5 4 48 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 6 porcji


Przepis na klasyczne meksykańskie burrito jest inspirowany nie tyle kuchnią Meksyku, ale kuchnią teksańską (tzw. Tex-Mex), powstałą z połączenia tradycji kulinarnych z Meksyku i południowego USA. W naszym przepisie na burrito z mięsem mielonym i czerwoną fasolą możesz użyć gotowych tortilli, ale też szybko przyrządzić własne – z mąki pszennej.

Ostrożnie dopraw burrito pieprzem i ostrą papryką w proszku – zbyt ostry smak możesz delikatnie złagodzić, jeżeli meksykańskie danie podasz z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Nie zapomnij o Kostce Mięsnej WINIARY, która wydobędzie z burrito wyrazisty smak i aromat!

Zobacz nasze inne przepisy z kuchni meksykańskiej!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj farsz: Podsmaż posiekany czosnek i cebulkę na oleju, dodaj mięso mielone i smaż, aż się przyrumieni.
  2. Dodaj przecier pomidorowy, fasolę (odsączoną z puszki) i Kostkę Mięsną WINIARY, która pomoże wydobyć pyszny mięsny aromat z potrawy.
  3. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj razem przez około 10 minut, aż farsz zgęstnieje na tyle, że można będzie nim faszerować tortille.
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
  5. Przygotuj tortillę: Rozłóż jedną na blacie, nałóż na środek farsz, posyp żółtym serem i zawiń w kopertę albo rulon. Dla pewności możesz burrito zamknąć przy pomocy wykałaczki.
  6. Piecz 8 minut, aż tortiilla się trochę zarumieni, a ser rozpuści.
  7. Podawaj z sałatką i sosami – pomidorowym albo jogurtowym.

2 wskazówki do przepisu

  • Maciej
    Osobiście najpierw przyrządzam meksykańską zupę chili con carne z podanych wyżej składników, dodając jeszcze fasolę białą i kukurydzę, a na następny dzień wykorzystuję resztę do przyrządzenia burrito. Jako alternatywę dla piekarnika polecam elektryczny opiekacz.
  • Grzegorz
    Z cebulki został mi szczypior więc go dodam na końcu będzie kolorowiej

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: