składniki:
liczba porcji:
Ciasto
Nadzienie




Przygotowanie:
- Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, żółtko, 3 łyżki wody i szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki.
- Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tatrę, nakłuj widelcem lub przykryj papierem i obciąż grochem lub fasolą.
- Piecz 20 minut w temp. 200°C. Po tym czasie wyjmij i wystudź spód.
- Na patelnię wrzuć masło i dodaj kurki. Smaż aż puszczą wodę, a potem jeszcze trochę – aż woda wyparuje.
- Gotowe kurki zdejmij z patelni, a na tej samej patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek.
- Składniki nadzienia – jogurt, śmietana, jajka, przyprawy wraz z Ziarenkami Smaku i świeżym tymiankiem – włóż do miski i wymieszaj.
- Na spód tarty wysyp kurki i kawałki sera feta oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem, a całość zalej wcześniej przygotowaną masą.
- Gotową tartę wstaw do piekarnika na pół godziny i piecz w temperaturze ok. 180°C.
- Podawaj ciepłą, udekorowaną listkami świeżego tymianku.
Opis przepisu:
Autor: WINIARY
Przepisowi na tartę z kurkami, serem feta, jajkami i posypaną aromatycznym tymiankiem nie można odmówić! Kompozycja podsmażonych kurek z posiekaną cebulką i czosnkiem oraz nadzieniem z Przyprawą ZIARENKA SMAKU Uniwersalne WINIARY smakuje wybornie – zwłaszcza od razu po wyjęciu z piekarnika. Tartę z kurkami i serem feta możesz też urozmaicić innymi składnikami.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?