Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

Oceń ten przepis!

5/5 5 23 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 47 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 35 min.

  • Porcje 8

5/5 5 23 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Nadzienie

Przygotowanie:

  1. Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, żółtko, 3 łyżki wody i szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tatrę, nakłuj widelcem lub przykryj papierem i obciąż grochem lub fasolą.
  3. Piecz 20 minut w temp. 200°C. Po tym czasie wyjmij i wystudź spód.
  4. Na patelnię wrzuć masło i dodaj kurki. Smaż aż puszczą wodę, a potem jeszcze trochę – aż woda wyparuje.
  5. Gotowe kurki zdejmij z patelni, a na tej samej patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek.
  6. Składniki nadzienia – jogurt, śmietana, jajka, przyprawy wraz z Ziarenkami Smaku i świeżym tymiankiem – włóż do miski i wymieszaj.
  7. Na spód tarty wysyp kurki i kawałki sera feta oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem, a całość zalej wcześniej przygotowaną masą.
  8. Gotową tartę wstaw do piekarnika na pół godziny i piecz w temperaturze ok. 180°C.
  9. Podawaj ciepłą, udekorowaną listkami świeżego tymianku.

Opis przepisu:


Przepisowi na tartę z kurkami, serem feta, jajkami i posypaną aromatycznym tymiankiem nie można odmówić! Kompozycja podsmażonych kurek z posiekaną cebulką i czosnkiem oraz nadzieniem z Przyprawą ZIARENKA SMAKU Uniwersalne WINIARY smakuje wybornie – zwłaszcza od razu po wyjęciu z piekarnika. Tartę z kurkami i serem feta możesz też urozmaicić innymi składnikami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?