Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

Oceń ten przepis!

4/5 4 59 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Porcje 2

4/5 4 59 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Grzanki (pokrojone w kostkę) możesz przygotować w piekarniku albo na patelni.
  2. Piekarnik – rozgrzej do 200°C. Grzanki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, posyp solą i piecz ok. 8 minut – do momentu aż grzanki będą lekko brązowe.
  3. Patelnia – na gorącą oliwę wrzuć kostki chleba. Obsmaż, często obracając, aż się lekko zrumienią. Wyjmij z oliwy i dopraw solą i pieprzem.
  4. Przygotuj piersi z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu WINIARY Pomysł na... . Poczekaj aż ostygnie i pokrój albo porwij w plastry.
  5. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj filecik anchois (zależy jak lubisz, wystarczy jeden, albo nie musisz dodać w ogóle), wymieszaj w jedną masę przy pomocy widelca.
  6. Zetrzyj trochę sera, dodaj majonez, ocet, dopraw do smaku i dobrze wymieszaj w jednolitą konsystencję przypominającą jogurt. Jeśli dressing jest za gęsty – dodaj odrobinę wody.
  7. Ser do sałatki zetrzyj na tarce lub obieraczką do warzyw.
  8. Sałatę podziel na liście, ułóż w misce. Dodaj połowę kurczaka, połowę grzanek i większość dressingu. Wymieszaj delikatnie.
  9. Na koniec dodaj resztę kurczaka, grzanki i pozostały dressing, posyp serem. Smacznego!

Opis przepisu:


Przepis na sałatkę cezar z kurczakiem, grzankami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY to nasza propozycja na pyszne danie z WINIARY POMYSŁ NA…PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka w suszonych pomidorach z bazylią. Połączenie chrupiących grzanek, delikatnych piersi z kurczaka, filecików anchois – to brzmi pysznie! Całości dopełnia jogurtowo-majonezowy dressing z czosnkiem. Sałatkę podawaj jako przystawkę do obiadu lub jako potrawę główną.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Dżo.
    Sałatka jest przeeeepyszna! Wśród innych sałatek na stole, to właśnie ta robi zwykle największą furorę. Świetne zestawienie składników, które tworzą bardzo fajnie skomponowaną całość. Sama robiłam w wersji bez anchois, ale sądzę, że w bogatszej wersji można będzie się rozpłynąć totalnie :) sos znakomity! Zdecydowanie świetną robotę robi ocet winny, papirus, i sałata rzymska (nie jest goryczkowata) -tych składników nie warto pomijać.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?