Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 2

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był zrumieniony.
  3. Cebulę i czosnek obieramy. Cebule kroimy w cienkie półplasterki, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki.
  4. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażamy, do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Pieczarki doprawiamy do smaku solą, posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy winem. Gotujemy kolejne 2 minuty.
  5. Dodajemy śmietankę, kurczaka układamy na pieczarkach, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-8 minut. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą.
  6. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Opis przepisu:

Witajcie we Francji! – kraju szampana, wina oraz wspaniałych serów. Dzisiejsze danie jest klasykiem tej wykwintnej kuchni. Pochodzi z Burgundii i zazwyczaj podawane jest z regionalnym winem. Kurczak w kremowym sosie na bazie białego wina z pieczarkami. Danie proste, ale jakże smaczne. Zapraszam Was na tą wspaniałą podróż po smakach francuskiej kuchni.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?