Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  2. Ziemniaki umyj, wyszoruj i osusz, ale nie obieraj.
  3. Nasmaruj oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową.
  4. Piecz ziemniaki przez około godzinę. Pamiętaj, że dokładny czas zależy od wielkości ziemniaków – najlepiej sprawdzaj nożem, czy ziemniaki są już miękkie.
  5. Plastry łososia wyjmij z opakowania, skrop sokiem z cytryny. Odstaw.
  6. Kiedy ziemniaki są już gotowe, wyjmij je ostrożnie z piekarnika, otwórz folię i natnij ziemniaki w poprzek. Posól.
  7. W nacięcie nałóż sos czosnkowy, łososia, plasterek cytryny, koperek. Przypraw solą i pieprzem.
  8. Ziemniaki możesz podawać też z innym ulubionym nadzieniem – np. twarożkiem.

Opis przepisu:


Pieczone ziemniaki w mundurkach, faszerowane nadzieniem z twarożku, łososia, cytryny i koperku to pomysł na ciepłe i rozpływające się w ustach danie, które nie wymaga wiele pracy w kuchni. Do przygotowania ziemniaków z farszem kup wędzonego łososia (najlepiej w plastrach) i koniecznie skrop go sokiem z cytryny, nadającym nowy wymiar smaku.

Do farszu możesz użyć również ulubionego twarożku i innych składników, których nie zaproponowaliśmy, ale naszym zdaniem będą smakowały najlepiej z łososiem!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?