Rolowany, pieczony karczek wieprzowy

Oceń ten przepis!

5/5 5 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 45 min.

  • Porcje 8

5/5 5 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Karkówkę zwiąż dokładnie naturalnym sznurkiem, tak aby w przekroju była okrągła. Natrzyj mięso oliwą i oprósz solą z każdej strony.
  2. Pieprz rozsyp na blacie lub dużej desce. Używając wałka do ciasta rozkrusz ziarenka pieprzu. Rozłóż pokruszony pieprz na desce i rolując, obtocz karkówkę dokładnie z każdej strony, tak aby cała była równomiernie pokryta pieprzem.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Ułóż karkówkę na blaszce z kratką i piecz przez 1,5 godziny.
  4. W tym czasie przygotuj glazurę. Wymieszaj ze sobą majonez, miód, Maggi i musztardę.
  5. Po półtorej godziny wyciągnij mięso, zdejmij delikatnie sznurek. Polej karkówkę dokładnie glazurą i zapiekaj jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180°C.

Opis przepisu:

Rolowany, pieczony karczek wieprzowy to niekwestionowany gwóźdź programu rodzinnego obiadu. Pieczona karkówka zachwyca intensywnym smakiem, a to dzięki temu, że przed pieczeniem nacieramy ją oliwą, oprószamy solą i kruszonym pieprzem. Po pieczeniu natomiast karczek wieprzowy polewamy glazurą z majonezu, miodu, Maggi i musztardy. Pyszności!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?