Pieczone plastry bakłażana

Oceń ten przepis!

5/5 5 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 22 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 12

5/5 5 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości około 0,5 cm. Oprósz solą, odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz bakłażany pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni. Obsmaż każdy plaster bakłażana z dwóch stron. Pamiętaj, że bakłażan jest jak gąbka i wchłonie każdą ilość oliwy, do smażenia jednej partii użyj maksymalnie 2 łyżek.
  3. Przygotuj pastę. Zmiksuj orzechy z czosnkiem, kolendrą suszoną, kurkumą i świeżą kolendrą. Zostaw kilka gałązek świeżej kolendry do ozdoby. Zmiksowane składniki połącz z majonezem. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
  4. Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na plastrach bakłażana i zroluj. Podawaj ze świeżą kolendrą i tłuczonym czerwonym pieprzem.

Opis przepisu:


Jeśli przygotowujesz przyjęcie, jesteś gospodarzem imprezy lub po prostu lubisz ciekawe przystawki i przekąski, koniecznie poznaj nasz przepis na pieczone plastry bakłażana. Zapiekamy je z farszem z pasty z miksowanych orzechów włoskich, czosnku, suszonej i świeżej kolendry oraz kurkumy, a następnie doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Tak przygotowane pieczone plastry bakłażana podajemy ze świeżą kolendrą i oprószamy tłuczonym pieprzem czerwonym.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?