1

2

Przepisy

Polędwice wieprzowe w szałwiowym majonezie

5/5 5 6 5 1

przygotowanie: 90 minut

oczekiwanie: 180 minut

porcje: 8 porcji

Polędwiczki wieprzowe w szałwiowym majonezie to wytrawne mięsne danie z dodatkiem szynki parmeńskiej i świeżej szałwii. Jego smak złamany jest słodyczą gruszki oraz wykończony cebulą i czosnkiem. Jest to danie, które zaspokoi apetyt całej rodziny – szczególnie zimą, kiedy wszyscy potrzebujemy większej dawki energii.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Polędwiczki oczyść z błon. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Przygotuj marynatę. Wymieszaj majonez z szałwią i musztardą.
  3. Natrzyj marynatą polędwiczki i odstaw do lodówki na 3 godziny.
  4. Przekrój gruszki na cztery części (ze skórką i gniazdami nasiennymi). Cebulę obierz i pokrój w ósemki, główki czosnku przekrój w poprzek. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i oprósz pieprzem.
  5. Rozgrzej patelnie z oliwą. Owiń polędwiczki szynką i obsmaż na patelni.
  6. Przygotuj 150ml bulionu.
  7. Polędwiczki ułóż we wcześniej przygotowanym naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 25-30 minut.
  8. Podawaj z pieczonymi dodatkami oraz odrobiną sosu, który wytworzy się podczas pieczenia.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: