Ogórki w zalewie musztardowej

Oceń ten przepis!

4/5 4 64 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 42 min.

  • Porcje 10

4/5 4 64 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Zalewa

Dodatki (do każdego słoika)

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj osusz i przekrój na 4 części.
  2. Składniki zalewy zagotuj, ostudź.
  3. Do każdego słoika włóż przyprawy i ogórki. Zalej zimną zalewą. Zakręć wieczkami.
  4. Pasteryzuj 10 minut od momentu zagotowania, wyjmij ostrożnie słoiki i postaw na wieczkach. Po 10 minutach odwróć.
  5. Następnie odstaw do chłodnego miejsca na kilka tygodni.

Opis przepisu:


Jeżeli lubisz domowe ogórki kiszone z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym, nasz przepis na ogórki w zalewie musztardowej powinien przypaść Ci do gustu! Do przygotowania zalewy do kiszonych ogórków możesz użyć musztardy łagodnej lub musztardy sarepskiej, która nada zalewie ostry i wyrazisty posmak.

Co prawda na ogórki w zalewie musztardowej będzie trzeba poczekać kilka tygodni – ale ich smak i aromat jest tego warty! Podawaj je do obiadów z mięsem, dań warzywnych, a także – na kanapki i z sałatkami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?