1

2

Przepisy

Filety z kurczaka w boczku

3/5 3 4 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 6 porcji

Filety z kurczaka w boczku to mieszanka wybornych smaków - remolady z kaparów, czarnych oliwek, korniszonów, anchois i natki pietruszki - zmieszanych z majonezem. Do tego soczyste filety z  piersi kurczaka, które obtaczamy szynką parmeńską. Filety z kurczaka w boczku polecają się na niedzielny obiad!
Wypróbuj także nasz pomysł na pierś indyka nadziewaną orzechami laskowymi, rozmarynem i skórką cytryny, owiniętą w szynkę parmeńską >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filety z piersi kurczaka umyj, osusz, rozbij delikatnie dłonią, oprósz pieprzem i solą. Owiń dokładnie plastrami szynki.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni. Usmaż filety i odstaw, aby ostygły.
  3. Przygotuj remoladę. Umieść w naczyniu miksującym blendera natkę pietruszki, korniszony, oliwki, anchois, kapary. Miksuj pulsacyjnie, kontrolując stopień rozdrobnienia. Poszczególne składniki remolady muszą być widoczne. Przełóż całość do miski.
  4. Jajko przeciśnij przez praskę lub kratkę do miski ze zmiksowanymi składnikami remolady. Dodaj łyżkę majonezu i delikatnie wymieszaj całość.
  5. Pokrój filety kurczaka w plastry pod kątem o grubości około 2 cm, podaj na półmisku w towarzystwie remolady.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: