1

2

Przepisy

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

3/5 3 3 5 1

przygotowanie: 70 minut

porcje: 4 porcje


Nasz przepis na tartę z rabarbarem na cieście francuskim jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu! Wystarczy tylko upiec rabarbar, przygotować delikatne ciasto francuskie, a następnie oprószyć tartę rabarbarową cukrem lub płatkami migdałowymi.

Sos rabarbarowy jest kwaskowaty, dlatego jego smak warto zbalansować słodkim kremem na bazie serka mascarpone oraz ulubionymi owocami.

składniki:

Liczba porcji:

Pieczony rabarbar

Tarta

Przygotowanie:

  1. Rabarbar – Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyty rabarbar pokrój w ok. 10–15 centymetrowe kawałki i umieść w brytfance. Nalej do brytfanki trochę wody i oprósz rabarbar cukrem.
  2. Piecz rabarbar do miękkości ok. 15 minut. Ostudź, odcedź, ale zostaw soki z pieczenia.
  3. Tarta – Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C. Rozwiń rozmrożone ciasto francuskie i przy pomocy wałka leciutko je rozwałkuj.
  4. Pokrój arkusz ciasta na 3 równe prostokąty. Przy pomocy ostrego noża natnij krawędzie każdego z nich. Rozłóż prostokąty ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na każdym kawałku ciasta układaj odsączone kawałki rabarbaru. Posmaruj każdą minitartę sokiem z pieczenia rabarbaru.
  6. Piecz 20 minut, aż ciasto będzie złociste.
  7. Gotowe oprósz cukrem i/lub płatkami migdałów.
  8. W międzyczasie ubij żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym przez kilka sekund. Dodaj mascarpone i ubijaj razem z żółtkami aż masa się połączy.
  9. W oddzielnej misce ubij białka na sztywno, a następnie połącz delikatnie z masą mascarpone.
  10. Tarty podawaj z kremem. Możesz też dodać świeże owoce.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: