1

2

Przepisy

Znakomity klasyczny hummus

4/5 4 10 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 6 porcji


Klasyczny hummus to danie z kuchni arabskiej, przygotowywane z nasion ciecierzycy i dodatku pasty tahini (sezamowej). Smak hummusu może wzbogacić Przyprawa do zup, sosów i sałatek WINIARY, kumin, ostra papryka w proszku i garść innych przypraw.

Oliwa lub olej rzepakowy zapewnią kremową konsystencję arabskiego daniahummus polecamy podawać z chrupiącym chlebkiem i świeżymi warzywami.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cieciorkę przepłucz, włóż do garnka i zalej wodą – musi być jej ok. 2 razy więcej jak cieciorki. Zostaw na noc.
  2. Następnego dnia odcedź cieciorkę, wsyp do garnka raz jeszcze, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i zalej wodą – kilka centymetrów ponad poziom cieciorki.
  3. Gotuj ciecierzycę ok. 40 minut, aż będzie miękka – powinna się rozpadać pod palcami.
  4. Po tym czasie odcedź ciecierzycę, ale nie wylewaj wody.
  5. Włóż ciecierzycę do naczynia z blenderem, dodaj tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, przyprawy (papryka ostra, wędzona, kumin - jeśli masz, możesz dodać także kilka kropli Przyprawy w płynie) i zmiksuj dodając wodę z gotowania – po trochu, żeby hummus nie wyszedł zbyt rzadki.
  6. Możesz dodać też oliwy albo oleju rzepakowego dla kremowej konsystencji.
  7. Posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj z chlebem albo świeżymi warzywami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: