Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 56 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 4

4/5 4 56 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Placki

Sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem

Dodatki

Przygotowanie:

  1. Cukinię zetrzyj, odstaw na sitku, posól i zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
  2. Gotową cukinię wymieszaj z mąką, jajkiem, solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i posiekaną pietruszką.
  3. Powstałe ciasto nabieraj łyżką na patelnię (po ok. 2 łyżki na porcję) i smaż na rozgrzanym oleju.
  4. Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Gotowe placuszki podawaj z sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i koperkiem.

Opis przepisu:


Przepis na placuszki z cukinii z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i majonezu sprawdzi się jako pomysł nie tylko na danie główne – zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych – ale też na ciepłą kolację.

Są niezwykle pulchne dzięki Proszkowi do pieczenia WINIARY i rozpływające się w ustach! Polecamy podawanie placków z cukinią z dodatkiem łososia wędzonego oraz koperku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?