Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

Oceń ten przepis!

4/5 4 24 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 37 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 5 min.

  • Porcje 4

4/5 4 24 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żeberka umyj, zalej 2 szklankami wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj ok. 30 minut, aż będą miękkie. Wyjmij mięso i odstaw.
  2. Bulion rozpuść w 1l gorącej wody.
  3. Warzywa oczyść, umyj i obierz.
  4. Warzywa i ogórki pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w kostkę.
  5. Warzywa i ziemniaki połącz z bulionem i gotuj 15 minut. Następnie dodaj ogórki i gotuj kolejne 10-15 minut, dodaj też mięso. W razie potrzeby dodaj trochę wody, jeśli zupa jest za gęsta.
  6. Śmietanę połączyć z mąką. Rozprowadź w małej ilości gorącej zupy, a następnie połącz z całością, zagotuj.
  7. Przed podaniem posyp koperkiem.

Opis przepisu:

Zupa ogórkowa to jedno z tych dań, które natychmiast przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Nic dziwnego – większość z nas kojarzy ją z babciną kuchnią. Gotowana na wieprzowych żeberkach, doprawiona zielem angielskim, koperkiem i liśćmi laurowymi jest świetnym sposobem na pożywny obiad w ciągu tygodnia. Łagodny smak śmietanki zrównoważy intensywny aromat kiszonych ogórków, a kawałeczki miękkich żeberek sprawią, że zupa będzie bardziej sycąca.

Jedną z wielu zalet zupy ogórkowej, poza jej smakiem, jest łatwość i krótki czas jej przygotowania. Zacznij od umycia żeberek i zalania ich 2 szklankami wody. Następnie dodaj ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe i gotuj całość około pół godziny, aż żeberka staną się miękkie. Na koniec wyjmij mięso i odstaw.

W 1 litrze gorącej wody rozpuść 2 kostki Bulionu na Żeberkach WINIARY. Marchew, por i seler umyj i obierz. Włoszczyznę wraz z ogórkami kiszonymi pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyte i obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa połącz z bulionem i gotuj przez kwadrans. Na koniec dodaj ogórki, gotuj jeszcze 15 minut i wrzuć mięso.

Jeśli zupa jest za gęsta, dolej nieco wody. Połącz śmietanę z mąką i rozprowadź w niewielkiej porcji gorącej zupy. Następnie dodaj do garnka i zagotuj. Podawaj posypaną świeżym koperkiem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?