Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

Oceń ten przepis!

4/5 4 24 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 37 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 5 min.

  • Porcje 4

4/5 4 24 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żeberka umyj, zalej 2 szklankami wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj ok. 30 minut, aż będą miękkie. Wyjmij mięso i odstaw.
  2. Bulion rozpuść w 1l gorącej wody.
  3. Warzywa oczyść, umyj i obierz.
  4. Warzywa i ogórki pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w kostkę.
  5. Warzywa i ziemniaki połącz z bulionem i gotuj 15 minut. Następnie dodaj ogórki i gotuj kolejne 10-15 minut, dodaj też mięso. W razie potrzeby dodaj trochę wody, jeśli zupa jest za gęsta.
  6. Śmietanę połączyć z mąką. Rozprowadź w małej ilości gorącej zupy, a następnie połącz z całością, zagotuj.
  7. Przed podaniem posyp koperkiem.

Opis przepisu:


Jeżeli zdarza Ci się tęsknić za przysmakami z babcinej kuchni, koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną zupę ogórkową jak u babci! Przywołuje na myśl smaki i aromaty rodzinnej kuchni – intensywną ogórkową ugotowaną na żeberkach wieprzowych, zagęszczoną śmietanką i doprawioną zielem angielskim, koperkiem i liśćmi laurowymi.

Przed podaniem zupę ogórkową możesz dodatkowo ozdobić koperkiem, a także dodać do niej kawałeczki miękkich żeberek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?