1

2

Przepisy

Lasagne po bolońsku z parmezanem

5/5 5 22 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 6 porcji


Jaką potrawę na obiad stworzyć, aby było smaczna i zawierała różnorodne składniki? Proponujemy przepyszne danie przygotowane z WINIARY Pomysł Na... Lasagne po bolońsku z parmezanem - podane z ulubioną surówką, zapiekane ze smacznym serem (np. startym parmezanem), przyprawione na ostro - lub na łagodnie.

Wielkość porcji lasagne po bolońsku z mięsem mielonym dla każdego domownika powinna odpowiadać wielkości jego rozłożonej dłoni. Przecież zawsze można wziąć dokładkę!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju usmaż mięso mielone. Dodaj przecier pomidorowy.
  2. Zawartość saszetki rozmieszaj ze 150 ml śmietanki i 400 ml zimnej wody. Dodaj do mięsa, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  3. Do naczynia żaroodpornego wlej i rozsmaruj na dnie 1/4 powstałego sosu z mięsem. Na tym rozłóż warstwę z 3 surowych płatów makaronu, ułożonych obok siebie tak, aby zakrywały sos. Powtórz to jeszcze dwa razy, aż uzyskasz po trzy warstwy sosu i makaronu. Na ostatnią warstwę makaronu połóż jeszcze pozostały sos i posyp żółtym serem.
  4. Piecz bez przykrycia w 180°C bez termoobiegu (góra-dół) przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut przed pokrojeniem na porcje.
  5. Podawaj z ulubioną surówką.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: