Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 83 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 6

4/5 4 83 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i wymocz przez około 60 minut, odsącz i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę dobierz. Cebulę, ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
  3. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  5. Na dnie szklanego naczynia układaj kolejno: warstwę śledzi, dodaj warstwę majonezu (2 łyżki), oprósz pieprzem, następnie układaj cebulę, ogórki i ziemniaki, dodaj kolejną warstwę majonezu (2 łyżki), pieprz, następnie buraki, pozostały majonez, pieprz i jajka.
  6. Na samym końcu możesz posypać całość, startym na dużych oczkach, serem żółtym.
  7. Naczynie z sałatką przykryj i wstaw do lodówki. Podawaj na drugi dzień.

Opis przepisu:

Śledzie z buraczkami – trudno o bardziej świąteczne połączenie składników. Na polskich stołach w święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć ani ryb, ani buraczków podanych choćby w formie barszczu. Tymczasem śledzie pod pierzynką z tych warzyw mogą stać się hitem także w Twoim domu. Dobrze zbalansowane składniki łączą się, a ich smak przenikają, tworząc pyszną całość. Jest to smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka rybna, w której odnajdziesz smaki kwaśne, łagodne i pikantne.

Choć śledzie pod pierzynką z serem i buraczkami nie są trudne do wykonania ani czasochłonne, warto przygotować je dzień wcześniej. Po nocy spędzonej w lodówce tylko zyskają na smaku. Zacznij od umycia filetów śledziowych i zalania ich zimną wodą. Następnie mocz je przez około godzinę, po czym odsącz i pokrój w kostkę.

Pokrój cebulę, ogórki i ziemniaki w drobną kostkę. Buraki i jajka zetrzyj na tarce. Przygotuj szklane naczynie lub mniejsze salaterki, w których stworzysz gotowe porcje sałatki. Na dnie układaj po kolei warstwę śledzi, warstwę Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, posyp pieprzem, ułóż cebulę, ogórki i ziemniaki, majonez, pieprz, buraki, majonez, pieprz i jajka.

Ponieważ jest to sałatka śledziowa pod pierzynką, na sam koniec posyp całość warstwą startego na dużych oczkach sera żółtego. Naczynie lub naczynia z sałatką przykryj i odstaw do lodówki na noc. Tak przygotowany śledź pod pierzynką stanie się prawdziwym hitem!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Joanna
    Śledzik jest pierwsza klasa. Sugeruję lżejszy majonez. Light. i wtedy nie musisz dodawać jogurtu. ja tak robię. Nie próbowałam z jogurtowym, Smacznego

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?