Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 81 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 6

4/5 4 81 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i wymocz przez około 60 minut, odsącz i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę dobierz. Cebulę, ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
  3. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  5. Na dnie szklanego naczynia układaj kolejno: warstwę śledzi, dodaj warstwę majonezu (2 łyżki), oprósz pieprzem, następnie układaj cebulę, ogórki i ziemniaki, dodaj kolejną warstwę majonezu (2 łyżki), pieprz, następnie buraki, pozostały majonez, pieprz i jajka.
  6. Na samym końcu możesz posypać całość, startym na dużych oczkach, serem żółtym.
  7. Naczynie z sałatką przykryj i wstaw do lodówki. Podawaj na drugi dzień.

Opis przepisu:

Śledzie pod pierzynką z buraczkami z dodatkiem cebuli, ogórków konserwowych i jajek znakomicie sprawdzą się jako zakąska przy biesiadnym stole. Ta pyszna i łatwa w przygotowaniu sałatka łączy w sobie smaki kwaśne i łagodne, a pikanterii dodaje jej świeżo posiekana cebulka i odrobina pieprzu. To idealne danie do spożywania w towarzystwie rodziny lub znajomych!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Joanna
    Śledzik jest pierwsza klasa. Sugeruję lżejszy majonez. Light. i wtedy nie musisz dodawać jogurtu. ja tak robię. Nie próbowałam z jogurtowym, Smacznego

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?