1

2

Przepisy

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

4/5 4 46 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 6 porcji

346 calories kalorie: 346 kcal / porcja

Śledzie pod pierzynką z buraczkami z dodatkiem cebuli, ogórków konserwowych i jajek znakomicie sprawdzą się jako zakąska przy biesiadnym stole. Ta pyszna i łatwa w przygotowaniu sałatka łączy w sobie smaki kwaśne i łagodne, a pikanterii dodaje jej świeżo posiekana cebulka i odrobina pieprzu. To idealne danie do spożywania w towarzystwie rodziny lub znajomych!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i wymocz przez około 60 minut, odsącz i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę dobierz. Cebulę, ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
  3. Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  5. Na dnie szklanego naczynia układaj kolejno: warstwę śledzi, dodaj warstwę majonezu (2 łyżki), oprósz pieprzem, następnie układaj cebulę, ogórki i ziemniaki, dodaj kolejną warstwę majonezu (2 łyżki), pieprz, następnie buraki, pozostały majonez, pieprz i jajka.
  6. Na samym końcu możesz posypać całość, startym na dużych oczkach, serem żółtym.
  7. Naczynie z sałatką przykryj i wstaw do lodówki. Podawaj na drugi dzień.

2 wskazówki do przepisu

  • D.F.
    Do majonezu dodaje jogurt.
  • b.k.
    Ja bym najpierw ziemniaki i buraki ugotowała i dopiero po obraniu jak będą zimne tarła.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: