Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 40 min.

  • Oczekiwanie 1 dzień

  • Porcje 10

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Fasolę dzień wcześniej zalej wodą.
  2. Na drugi dzień zmień wodę na świeżą i gotuj aż będzie miękka przez około 60 minut. Następnie ostudź.
  3. Rzodkiewkę również przygotuj dzień wcześniej. Wymieszaj ocet z miodem i zalej nim rzodkiewki pocięte wzdłuż na cztery części. Myjąc rzodkiewki możesz zachować około 1 cm zielonych ogonków.
  4. Pestki dyni podpraż na suchej patelni.
  5. Bazylię posiekaj razem z łodygami.
  6. Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  7. Majonez wymieszaj z oliwą i posiekanymi listkami mięty.
  8. Rzodkiewki odsącz.
  9. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki sałatki w misce doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Opis przepisu:


Nasza sałatka z jajkiem, fasolą i rzodkiewką to pełnia zdrowia w jednej misce. Rzodkiewki zawierają witaminę C, kwas foliowy, żelazo i miedź. Fasola jest źródłem białka i witaminy B1, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację. Natomiast jajko, oprócz zawartości wzorcowego białka, dostarcza do naszego organizmu także kompletu witamin, szczególnie z grupy B, ale także A, D, E i K. Jest niezwykle cenne również z uwagi na zawartość luteiny, pozytywnie działającej na oczy.

Sałatka z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY może zostać wzbogacona o pestki dyni, które dodadzą nam m.in. magnezu i korzystnie wpłyną na nasz sen.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?