1

2

Przepisy

Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 120 minut

oczekiwanie: 1440 minut

porcje: 10 porcji


Nasza sałatka z jajkiem, fasolą i rzodkiewką to pełnia zdrowia w jednej misce. Rzodkiewki zawierają witaminę C, kwas foliowy, żelazo i miedź. Fasola jest źródłem białka i witaminy B1, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację. Natomiast jajko, oprócz zawartości wzorcowego białka, dostarcza do naszego organizmu także kompletu witamin, szczególnie z grupy B, ale także A, D, E i K. Jest niezwykle cenne również z uwagi na zawartość luteiny, pozytywnie działającej na oczy.

Sałatka z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY może zostać wzbogacona o pestki dyni, które dodadzą nam m.in. magnezu i korzystnie wpłyną na nasz sen.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Fasolę dzień wcześniej zalej wodą. Następnie zmień wodę na świeżą i gotuj aż będzie miękka około 60 min. Ostudź.
  2. Rzodkiewkę również przygotuj dzień wcześniej. Wymieszaj ocet z miodem i zalej nim rzodkiewki pocięte wzdłuż na cztery części. Myjąc rzodkiewki możesz zachować około 1 cm zielonych ogonków.
  3. Pestki dyni podpraż na suchej patelni.
  4. Bazylię posiekaj razem z łodygami.
  5. Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  6. Majonez wymieszaj z oliwą i posiekanymi listkami mięty.
  7. Rzodkiewki odsącz.
  8. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki sałatki w misce doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: