1

2

Przepisy

Warstwowa sałatka

4/5 4 15 5 1

przygotowanie: 35 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 6 porcji

Warstwowa sałatka to wiosenna, kolorowa kompozycja ulubionych składników – podsmażanego boczku, jajek, zielonego groszku, sałaty rzymskiej, czerwonej cebuli, rzodkiewki i papryki. Bogatą w warzywa sałatkę warstwową doprawiamy świeżym rozmarynem, a składniki łączymy Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Warstwowa sałatka nie tylko doskonale smakuje, ale także wygląda, zwłaszcza gdy podasz ją w eleganckich szklankach, pucharkach lub salaterkach!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozłóż plastry boczku na papierze do pieczenia i piecz około 10-15 minut. Ostudź.
  2. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Jajka pokrój w ósemki. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.
  3. Rozmrożony groszek przepłucz pod bieżącą wodą na sicie.
  4. Majonez zmiksuj z rozmarynem, dopraw solą i pieprzem.
  5. Przygotuj 6 szklanek do podania. W każdej umieść w pionie liść sałaty. Następnie układaj dowolnie warstwy poszczególnych składników, każdą z warstw poprzedzając warstwą majonezu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: