1

2

Przepisy

Zupa botwinka

4/5 4 11 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 10 minut

porcje: 4 porcje


Zupa botwinka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY to pomysł na smaczny obiad z polskimi buraczkami, świeżą botwinką, szczypiorkiem, koperkiem i innymi przyprawami. Zupa z botwinką będzie smakować równie wybornie, jeżeli dodasz do niej jajko pokrojone w ćwiartki.

Po ugotowaniu powstaje pytanie: w jaki sposób podać zupę na stół, aby zachwyciła i zaintrygowała gości? Zupę botwinkową udekoruj posiekanym koperkiem, kawałeczkami szczypiorku – nie zapomnij o soku z cytryny, który podkreśli wielowymiarowy smak gorącej zupy.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i pietruszkę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Buraka pokrój w kostkę.
  2. Zalej wodą (ok. 3/4 litra do 1 litra) i gotuj ok. 10 minut, dodaj dwie kostki Bulionu drobiowego.
  3. Następnie dodaj posiekaną, wcześniej umytą, botwinkę.
  4. Gotuj do miękkości.
  5. Śmietanę zahartuj paroma łyżkami gorącej zupy i dodaj do garnka. Dopraw do smaku.
  6. Przed podaniem posyp talerze szczypiorkiem albo koperkiem. Może też dodać jajko.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: