Zupa botwinka

4/5 4 26 5 1
4/5 4 26 5 1
  • Przygotowanie: 20 min.

  • Oczekiwanie: 35 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i pietruszkę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Buraka pokrój w kostkę.
  2. Zalej wodą (ok. 3/4 litra do 1 litra) i gotuj ok. 10 minut, dodaj dwie kostki Bulionu drobiowego.
  3. Następnie dodaj posiekaną, wcześniej umytą, botwinkę. Gotuj do miękkości.
  4. Śmietanę zahartuj paroma łyżkami gorącej zupy i dodaj do garnka. Dopraw do smaku.
  5. Przed podaniem posyp talerze szczypiorkiem albo koperkiem. Może też dodać jajko.

Opis przepisu:


Zupa botwinka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY to pomysł na smaczny obiad z polskimi buraczkami, świeżą botwinką, szczypiorkiem, koperkiem i innymi przyprawami. Zupa z botwinką będzie smakować równie wybornie, jeżeli dodasz do niej jajko pokrojone w ćwiartki.

Po ugotowaniu powstaje pytanie: w jaki sposób podać zupę na stół, aby zachwyciła i zaintrygowała gości? Zupę botwinkową udekoruj posiekanym koperkiem, kawałeczkami szczypiorku – nie zapomnij o soku z cytryny, który podkreśli wielowymiarowy smak gorącej zupy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?