Kopytka z serem i bułką tartą

Oceń ten przepis!

4/5 4 43 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Porcje 4

4/5 4 43 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Twaróg zmiel w maszynce do mięsa.
  3. Ziemniaki połącz z serem, mąką i jajkami. Zagnieć ciasto.
  4. Uformuj wałeczki, pokrój ukośnie kopytka.
  5. Zagotuj 2-3 l wody z solą i wrzucaj stopniowo kopytka, gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Odsącz i rozłóż na talerzach.
  6. Masło rozpuść w rondelku. Wsyp bułkę, zrumień.
  7. Kopytka polej masłem z bułką i posyp cukrem.

Opis przepisu:


Przepis na kopytka z serem białym i bułką tartą, podane na słodko z cukrem, polane masłem i posypane bułką tartą, możesz urozmaicić o ulubiony dżem, słodką marmoladę, domową konfiturę.

Kopytka z twarogiem mogą też pysznie smakować z owocami (truskawkami, jabłuszkami, morelami lub innymi słodkościami). Najlepiej podawać je na ciepło – z rozpływającym się masłem i słodką posypką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?