Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Kopytka z serem i bułką tartą

Oceń ten przepis!

4/5 4 54 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Porcje 4

4/5 4 54 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Twaróg zmiel w maszynce do mięsa.
  3. Ziemniaki połącz z serem, mąką i jajkami. Zagnieć ciasto.
  4. Uformuj wałeczki, pokrój ukośnie kopytka.
  5. Zagotuj 2-3 l wody z solą i wrzucaj stopniowo kopytka, gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Odsącz i rozłóż na talerzach.
  6. Masło rozpuść w rondelku. Wsyp bułkę, zrumień.
  7. Kopytka polej masłem z bułką i posyp cukrem.

Opis przepisu:

Jak zrobić kopytka z serem i bułką tartą? Zacznij od ziemniaków – obierz i ugotuj kilogram. Gdy będą już miękkie, przepuść je przez praskę albo zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Także twaróg (ok. 300 gramów) przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Oba składniki połącz ze sobą, dodaj 4 łyżki mąki i dwa jajka. Zagnieć ciasto.

Mając gotowe ciasto na kopytka, uformuj z niego podłużne wałki, a następnie pokrój je ukośnie nożem na kształt kopytek.

Zagotuj garnek posolonej wody i wrzucaj pojedynczo kopytka. Od momentu gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Przecedź i wyłóż na talerze.

Masz już przygotowane kopytka z serem. Przyszła pora na przyrządzenie bułki tartej. Rozpuść w rondelku na małym ogniu 4 łyżki masła. Wsyp 2 łyżki bułki tartej, mieszaj dokładnie do czasu, aż bułka zrobi się złociście rumiana. Polej tak przygotowaną bułką tartą kopytka z serem. Możesz też całość posypać cukrem.

Przepis na kopytka z serem białym i bułką tartą, podane na słodko z cukrem, możesz urozmaicić o ulubiony dżem, słodką marmoladę, domową konfiturę. Kopytka z twarogiem mogą też pysznie smakować z owocami (truskawkami, jabłuszkami, morelami lub innymi słodkościami). Najlepiej podawać je na ciepło – z rozpływającym się masłem i słodką posypką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Ulka
    Tak dobry przepis,lecz na gorącą patelnię sypię i podrumieniam bułkę tartą,a następnie dodaję masło wyłączajac ciepło pod patelnią.Ma kolor i zapach piękny masełka.Polecam przepis

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?