Mój pomysł na soczystego kurczaka z pęczakiem

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 dzień 1 godz. 15 min.

  • Porcje 2

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso opłucz, przetnij na udko i podudzie. Jeśli jest taka potrzeba, wytnij zwisające skórki i błonki. Włóż do woreczka załączonego do "Pomysłu na...". Wsyp przyprawę i wstaw do lodówki najlepiej dzień wcześniej.
  2. Piekarnik rozgrzej do 170 stopnii. Mięso przełóż do blaszki i wstaw do piekarnika. Czas pieczenia 50-60 minut.
  3. W tym czasie przygotuj kaszę. Na każdą szklankę pęczaku przeznacz 2 szklanki wody. Do garnka wlej wodę i wsyp kaszę. Gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka, a woda wyparuje (około 15 minut). Wyłącz gaz/prąd. Dodaj do kaszy oliwę z oliwek i posiekaną drobno pietruszkę. Zamieszaj.
  4. Kurczaka podaj z kaszą i młodą sałatą lub mizerią.

Opis przepisu:

Często nie mam pomysłu na pełnowartościowy obiad. Z pomocą przychodzi wtedy "Pomysł na soczystego kurczaka". Dodatek kaszy sprawia, że danie nie tylko bardziej syci, ale jest zdrowe!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?