Tatar wołowy klasyczny

Oceń ten przepis!

4/5 4 90 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 90 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso (z polędwicy wołowej, z udźca albo rostbef) możesz posiekać lub zmielić albo poprosić o zmielenie w sklepie. Jeśli chcesz siekać mięso – włóż je na parę chwil do lodówki, by lepiej się kroiło.
  2. Przed podaniem wymieszaj z olejem, przyprawą w płynie MAGGI, solą i pieprzem do smaku.
  3. Uformuj tatara w kształt jak na zdjęciu, obok ułóż drobno posiekanego ogórka, cebulę i grzybki.
  4. Żółtko ułóż na mięsie.

Opis przepisu:

Tatar to król polskich stołów podczas świąt i ważnych uroczystości. Znajduje się w menu prawie każdej restauracji specjalizującej się w rodzimej kuchni i pojawia się na większości imprez. Wielu z nas chętnie przyrządziłoby go w domu, choćby przy okazji świąt. W rzeczywistości jest to bardzo proste danie, któremu z pewnością podoła nawet niedoświadczony kucharz. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.

Jedną z tajemnic doskonałego tatara jest wysokiej jakości mięso. Nie może być stare, a i to z jakiej części pochodzi, ma niemałe znaczenie. Najlepiej sprawdzi się polędwica, ale uda się także z rostbefem czy udźcem. Zaufany dostawca mięs na pewno będzie w stanie doradzić!

Co powinien zawierać klasyczny tatar wołowy? Poza świeżym mięsem, także marynowane grzybki, ogórki kiszone i cebulkę. Nie może zabraknąć również aromatycznych przypraw, które dodadzą całości odpowiedniego charakteru. Przyprawa w płynie MAGGI oraz sól i pieprz sprawdzą się doskonale. Przed rozpoczęciem przygotowań włóż mięso na chwilę do lodówki – to ułatwi krojenie. Dodatki ułóż obok mięsa, a na szczycie stożka umieść żółtko jajka.

Tatr z powodzeniem podasz na uroczystym obiedzie, jak i podczas mniej oficjalnych okazji. Bez względu na okoliczności, zaskoczysz gości doskonałym smakiem, konsystencją i postacią klasycznego tatara. Co ciekawe, choć to bardzo efektowne danie, jest stosunkowo tanie i proste w przygotowaniu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Dariusz
    Dla mnie tatar to dobra wołowina, sól, pieprz, cebulka, no i żółteczko na górze, a białko w mięsku.
  • Anna
    tatar byl pyszny a robilam 1 raz pycha!!!!
  • andrzej
    też dobry
  • Ika59
    Przepis jaki pamiętam od dziecka, u mnie w domu do tatara dodaje się jeszcze sardynki w oleju. Przepis prosty i bardzo dobry
  • jozef44
    Dla mnie klasyka, czyli wersja, jaką pamiętam od lat siedemdziesiątych starego wieku. Tatar bez niepotrzebnych udziwnień, dlatego właśnie najsmaczniejszy. I choć z przyprawami typu Maggi jestem nieco na bakier, w tej potrawie zdaniem moich kubków smakowych jest niezbędna.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?