1

2

Przepisy

Tatar wołowy klasyczny

4/5 4 55 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 4 porcje

Klasyczny tatar wołowy z idealnie dobranymi dodatkami: marynowanymi grzybami, ogórkami kiszonymi i cebulką, doprawiony przyprawą w płynie MAGGI to klasyczne danie kuchni polskiej.

Mięso wołowe (zmielone lub drobno posiekane) z żółtkiem jajka, cebulką, grzybkami i ogórkiem kiszonym, polecamy podawać z pajdami chleba. Pamiętaj o odpowiednim wyborze mięsa – najlepsza będzie polędwica, ale możesz użyć też rostbefu lub udźca, albo po prostu spytaj w sklepie

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso (z polędwicy wołowej, z udźca albo rostbef) możesz posiekać lub zmielić albo poprosić o zmielenie w sklepie. Jeśli chcesz siekać mięso – włóż je na parę chwil do lodówki, by lepiej się kroiło.
  2. Przed podaniem wymieszaj z olejem, przyprawą w płynie MAGGI, solą i pieprzem do smaku.
  3. Uformuj tatara w kształt jak na zdjęciu, obok ułóż drobno posiekanego ogórka, cebulę i grzybki.
  4. Żółtko ułóż na mięsie.

3 wskazówki do przepisu

  • Stefan
    Do tych wszystkich sladnikow (oprocz marynowanych grzybkow) dodaje zawsze troche swiezego czosnku i musztardy.
  • Miś
    a sardynka ? :D
  • szef
    Odrobina musztardy dodać

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • Ika59
    Przepis jaki pamiętam od dziecka, u mnie w domu do tatara dodaje się jeszcze sardynki w oleju. Przepis prosty i bardzo dobry
  • jozef44
    Dla mnie klasyka, czyli wersja, jaką pamiętam od lat siedemdziesiątych starego wieku. Tatar bez niepotrzebnych udziwnień, dlatego właśnie najsmaczniejszy. I choć z przyprawami typu Maggi jestem nieco na bakier, w tej potrawie zdaniem moich kubków smakowych jest niezbędna.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: