Tatar wołowy klasyczny

4/5 4 70 5 1
4/5 4 70 5 1
  • Przygotowanie: 15 min.

  • Oczekiwanie: 15 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso (z polędwicy wołowej, z udźca albo rostbef) możesz posiekać lub zmielić albo poprosić o zmielenie w sklepie. Jeśli chcesz siekać mięso – włóż je na parę chwil do lodówki, by lepiej się kroiło.
  2. Przed podaniem wymieszaj z olejem, przyprawą w płynie MAGGI, solą i pieprzem do smaku.
  3. Uformuj tatara w kształt jak na zdjęciu, obok ułóż drobno posiekanego ogórka, cebulę i grzybki.
  4. Żółtko ułóż na mięsie.

Opis przepisu:

Klasyczny tatar wołowy z idealnie dobranymi dodatkami: marynowanymi grzybami, ogórkami kiszonymi i cebulką, doprawiony przyprawą w płynie MAGGI to klasyczne danie kuchni polskiej.

Mięso wołowe (zmielone lub drobno posiekane) z żółtkiem jajka, cebulką, grzybkami i ogórkiem kiszonym, polecamy podawać z pajdami chleba. Pamiętaj o odpowiednim wyborze mięsa – najlepsza będzie polędwica, ale możesz użyć też rostbefu lub udźca, albo po prostu spytaj w sklepie

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Ika59
    Przepis jaki pamiętam od dziecka, u mnie w domu do tatara dodaje się jeszcze sardynki w oleju. Przepis prosty i bardzo dobry
  • jozef44
    Dla mnie klasyka, czyli wersja, jaką pamiętam od lat siedemdziesiątych starego wieku. Tatar bez niepotrzebnych udziwnień, dlatego właśnie najsmaczniejszy. I choć z przyprawami typu Maggi jestem nieco na bakier, w tej potrawie zdaniem moich kubków smakowych jest niezbędna.