1

2

Przepisy

Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

4/5 4 9 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 25 minut

porcje: 4 porcje


Chrupkie, złociste i delikatne kieszonki z ciasta francuskiego z szynką szwarcwaldzką i pysznymi szparagami to doskonały pomysł na smaczną i ciepłą kolację.

Zapiekane ciasto francuskie ze szparagami owiniętymi szynką pasuje do różnych sałatek na zimno i na ciepło. Dodatkowych walorów smakowych doda Ketchup Chili Ostry lub Łagodny WINIARY, a kremowy serek uraczy podniebienie delikatnością.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 15 cm.
  3. Rozsmaruj kremowy serek na każdym kawałku ciasta, zostawiając ok. 1 cm przestrzeń po bokach.
  4. Rozdzielaj z pęczka po 4 szparagi (bez zdrewniałych końcówek) i każde 4 zawijaj w szynkę. Taką gotową „wiązankę” kładź na serku, posól, popieprz. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  5. Brzegi kawałka ciasta połącz ze sobą tak, aby szparagi były widoczne. Posmaruj jeszcze roztrzepanym jajkiem, przełóż na blachę i piecz ok. 20 – 25 minut, aż ciasto będzie złociste.
  6. Podawaj od razu po upieczeniu z sałatką i ketchupem WINIARY.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: