1

2

Przepisy

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

4/5 4 14 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 2 porcje


Lasagne z pieczarkami cieszy się popularnością dzięki smakowitej kompozycji mięsa mielonego wieprzowego, ostrej cebuli, aromatycznej bazylii, delikatnych pieczarek i pysznego sera żółtego.

Całość podkreśla WINIARY POMYSŁ NA…lasagne po bolońsku z parmezanem. Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami podajemy koniecznie na gorąco!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy mięso mielone i po dokładnym wymieszaniu smażymy około 2-3 minut.
  2. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy.
  3. Zawartość saszetki Winiary Pomysł na… lasagne po bolońsku z parmezanem mieszamy z wodą i śmietanką, po czym wlewamy do przesmażonego mięsa z koncentratem pomidorowym.
  4. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na „wolnym ogniu” przez dwie minuty.
  5. Na koniec duszenia, po zdjęciu z ognia, dodajemy pokrojone listki świeżej bazylii.
  6. Do naczynia żaroodpornego wlewamy i rozsmarowujemy 1/4 sosu z mięsem.
  7. Na tym układamy warstwę z 3 surowych płatów lasagne, tak aby pokryły sos.
  8. Powtarzamy to jeszcze dwa razy, aż uzyskamy po trzy warstwy sosu i makaronu lasagne.
  9. Na ostatnią warstwę makaronu nakładamy pozostały sos i całość posypujemy tartym serem.
  10. Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C bez funkcji termoobiegu na 30 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać 5 minut zanim pokroimy na porcje.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: