Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

4/5 4 14 5 1
4/5 4 14 5 1
  • Przygotowanie: 45 min.

  • Oczekiwanie: 40 min.

  • Porcje: 2

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
  2. Pod koniec smażenia dodajemy mięso mielone i po dokładnym wymieszaniu smażymy około 2-3 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy.
  3. Zawartość saszetki Winiary Pomysł na… lasagne po bolońsku z parmezanem mieszamy z wodą i śmietanką, po czym wlewamy do przesmażonego mięsa z koncentratem pomidorowym.
  4. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na „wolnym ogniu” przez dwie minuty.
  5. Na koniec duszenia, po zdjęciu z ognia, dodajemy pokrojone listki świeżej bazylii.
  6. Do naczynia żaroodpornego wlewamy i rozsmarowujemy 1/4 sosu z mięsem. Na tym układamy warstwę z 3 surowych płatów lasagne, tak aby pokryły sos.
  7. Powtarzamy to jeszcze dwa razy, aż uzyskamy po trzy warstwy sosu i makaronu lasagne.
  8. Na ostatnią warstwę makaronu nakładamy pozostały sos i całość posypujemy tartym serem.
  9. Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C bez funkcji termoobiegu na 30 minut.
  10. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać 5 minut zanim pokroimy na porcje.

Opis przepisu:


Lasagne z pieczarkami cieszy się popularnością dzięki smakowitej kompozycji mięsa mielonego wieprzowego, ostrej cebuli, aromatycznej bazylii, delikatnych pieczarek i pysznego sera żółtego.

Całość podkreśla WINIARY POMYSŁ NA…lasagne po bolońsku z parmezanem. Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami podajemy koniecznie na gorąco!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?