Kruche ciasto z jabłkami

4/5 4 15 5 1
4/5 4 15 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 10 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 40 min.

  • Porcje: 20

składniki:

liczba porcji:

Kruche ciasto:

Piana:

Masa jabłkowa:

Przygotowanie:

  1. Obrane, osuszone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy je z dodatkiem cukru oraz cynamonu, aż masa jabłkowa zgęstnieje. Studzimy.
  2. Na blat przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy do nich żółtka, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę dobrze schłodzone masło lub margarynę.
  3. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odcinamy 1/3 i wstawiamy do zamrażarki (ułatwi to nam ścieranie na tarce).
  4. Resztę ciasta rozwałkowujemy na kształt dna formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 190st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.
  5. Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe ale nie gorące jabłka.
  6. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy ją na masę jabłkową.
  7. Na samą górę ścieramy schładzane w zamrażarce ciasto. Pieczemy w temp. 190 st przez około 45-50 minut.
  8. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 25/36. Podajemy dobrze ostudzony.

Opis przepisu:

Pyszna, krucha, delikatna i bardzo aromatyczna szarlotka przyrządzana z domowej roboty jabłek smażonych z cukrem i cynamonem. Kruche ciasto z jabłkami to doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, zwłaszcza jeśli podasz go mocno schłodzony i pod słodką pierzynką cukru pudru.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?