1

2

Przepisy

Kruche ciasto z jabłkami

4/5 4 9 5 1

przygotowanie: 90 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 20 porcji

Pyszna, krucha, delikatna i bardzo aromatyczna szarlotka. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

składniki:

Liczba porcji:

Kruche ciasto:

Piana:

Masa jabłkowa:

Przygotowanie:

  1. Obrane, osuszone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy je z dodatkiem cukru oraz cynamonu, aż masa jabłkowa zgęstnieje. Następnie odstawiamy, by przestygła.
  2. Na blat przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy do nich żółtka, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę dobrze schłodzone masło lub margarynę.
  3. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto.
  4. Odcinamy 1/3 i wstawiamy do zamrażarki (ułatwi to nam ścieranie na tarce).
  5. Resztę ciasta rozwałkowujemy na kształt dna formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.
  6. Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe ale nie gorące jabłka.
  7. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
  8. Wykładamy ją na masę jabłkową.
  9. Na samą górę ścieramy schładzane w zamrażarce ciasto.
  10. Pieczemy w temp. 190 st przez około 45-50 minut.
  11. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 25/36.
  12. Podajemy dobrze ostudzony.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: