Chłodnik i
gotowane na twardo jajko zawsze stanowią zgrany duet. Nasz przepis na
chłodnik buraczkowy z
jajkami przepiórczymi to pyszna alternatywa dla klasycznej wersji z gotowanymi jajami kurzymi. Dodatek świeżego szczypiorku i rzodkiewki nada tej zupie nieco pikantnego wyrazu i sprawi, że stanie się jednym z Twoich ulubionych dań na upalne lato.
Chłodnik przyjemnie orzeźwia, a do tego bazuje na składnikach, na które akurat obowiązuje sezon. Dlatego dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych.
Inną zaletą, jaką wyróżnia się
chłodnik, jest łatwość i szybkość przygotowania. Zacznij od wymieszania z jogurtem greckim i śmietaną 8 płaskich łyżeczek
Barszczu Czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY. Jeśli chcesz, żeby chłodnik był bardziej wyrazisty lub miał łagodniejszy smak, dodaj więcej lub mniej barszczu.
Rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek dokładnie posiekaj. Następnie wymieszaj je z jogurtem. Tak przygotowaną kremową zupę
wstaw do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie ugotuj przepiórcze jaja. Zalej je zimną wodą i gotuj przez około 1 minutę od chwili, w której woda zacznie wrzeć. Następnie przelej jajka zimną wodą i obierz ze skorupek.
Gotowy
chłodnik podawaj z jajkami przepiórczymi przekrojonymi na połówki. Zupa ta doskonale łączy się również z
pieczywem. Możesz podać je świeże lub w formie grzanek.
Komentarze 0