Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 15 min.

  • Porcje 4

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. 8 płaskich łyżeczek (32g) barszczu energicznie wymieszaj z jogurtem greckim i śmietaną (ilość barszczu możesz zmniejszyć lub zwiększyć dopasowując intensywność chłodnika do swoich upodobań).
  2. Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw do lodówki na około 1 godzinę.
  4. Jajka przepiórcze zalej zimną wodą i gotuj 1 minutę od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.
  5. Przelej je zimną wodą, obierz ze skorupek.
  6. Chłodnik podawaj z pokrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi.

Opis przepisu:

Chłodnik i gotowane na twardo jajko zawsze stanowią zgrany duet. Nasz przepis na chłodnik buraczkowyjajkami przepiórczymi to pyszna alternatywa dla klasycznej wersji z gotowanymi jajami kurzymi. Dodatek świeżego szczypiorku i rzodkiewki nada tej zupie nieco pikantnego wyrazu i sprawi, że stanie się jednym z Twoich ulubionych dań na upalne lato. Chłodnik przyjemnie orzeźwia, a do tego bazuje na składnikach, na które akurat obowiązuje sezon. Dlatego dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych.

Inną zaletą, jaką wyróżnia się chłodnik, jest łatwość i szybkość przygotowania. Zacznij od wymieszania z jogurtem greckim i śmietaną 8 płaskich łyżeczek Barszczu Czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY. Jeśli chcesz, żeby chłodnik był bardziej wyrazisty lub miał łagodniejszy smak, dodaj więcej lub mniej barszczu.

Rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek dokładnie posiekaj. Następnie wymieszaj je z jogurtem. Tak przygotowaną kremową zupę wstaw do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie ugotuj przepiórcze jaja. Zalej je zimną wodą i gotuj przez około 1 minutę od chwili, w której woda zacznie wrzeć. Następnie przelej jajka zimną wodą i obierz ze skorupek.

Gotowy chłodnik podawaj z jajkami przepiórczymi przekrojonymi na połówki. Zupa ta doskonale łączy się również z pieczywem. Możesz podać je świeże lub w formie grzanek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?