Warstwowa sałatka z szynką, pieczarkami i brokułem

Oceń ten przepis!

5/5 5 70 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 5 min.

  • Porcje 6

5/5 5 70 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jajka kurze oraz przepiórcze ugotuj na twardo i odstaw do wystygnięcia.
  2. 1/3 główki brokuła podziel na różyczki i włóż do osolonego wrzątku na 5 minut. Również odstaw do wystygnięcia.
  3. Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w półplasterki. Następnie usmaż na rozgrzanej, suchej patelni (bez tłuszczu), doprawiając do smaku solą i pieprzem. Smaż, aż cała woda z pieczarek odparuje. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Brokuła podziel na nieduże kawałeczki i ułóż na dnie miski.
  5. Pokrój na drobną kostkę szynkę i ułóż na warstwie brokuła.
  6. Oddziel żółtka od białek ugotowanych kurzych jaj, rozdrobnij i ułóż na warstwie szynki. Dopraw tę warstwę solą i pieprzem do smaku.
  7. Na warstwie żółtek delikatnie wyłóż i rozprowadź Sos ziołowy WINIARY.
  8. Kolejną warstwą będą wystudzone smażone pieczarki.
  9. Zetrzyj na tarce białka jaj kurzych i ułóż jako ostatnią warstwę.
  10. Sałatkę udekoruj połówkami przepiórczych jaj. Wierzch posyp delikatnie solą i pieprzem.

Opis przepisu:

Warstwowa sałatka z szynką, pieczarkami i brokułem jest niezwykle prostym i szybkim sposobem na efektownie wyglądającą przekąskę. Ułożone warstwowo brokuły, pieczarki, wędzona szynka oraz Sos ziołowy Winiary sprawią, że każde przyjęcie czy nawet zwykła kolacja staną się nie tylko smaczne, ale i niezwykle kolorowe. Sprawdź nasz przepis na warstwową sałatkę z szynką, pieczarkami i brokułem!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?