Sos cytrynowo-imbirowy

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej oliwę na średnim ogniu i wsyp do niej posiekane szalotki, startą skórkę z całej cytryny oraz starty imbir. Podsmażaj, aż cebula będzie miękka.
  2. Dodaj miód i podsmażaj jeszcze 2 minuty.
  3. Dodaj śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje.
  4. Dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Sos będzie doskonale pasował do gotowanej, bądź pieczonej ryby lub pieczonych warzyw.

Opis przepisu:


Sos cytrynowo – imbirowy roztacza wokół wyborny aromat orzeźwiającej cytryny i ostrego imbiru. Dzięki Kremowej Bazie do sosów jasnych WINIARY i dodatku miodu oraz oliwy z oliwek konsystencja sosu imbirowego z cytryną jest aksamitna i raczy podniebienie błogością.

Idealnie pasuje do pieczonych warzyw korzeniowych na podwieczorek, ale również do polędwiczek wieprzowych na obiad.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?