Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 60 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 3 godz. 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 60 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Na patelni podsmaż na maśle szpinak. Gdy woda już prawie odparuje, dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż jeszcze kilka minut do odparowania wody. Następnie odstaw do wystygnięcia.
  3. Do chłodnego już szpinaku dodaj żółtka jajek, a białka ubij na sztywną pianę mikserem lub ręcznie. Przełóż ją do miski ze szpinakiem i delikatnie wymieszaj.
  4. Wyłóż równo masę na dużą blachę z papierem do pieczenia i piecz kwadrans w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
  5. Twaróg wymieszaj z Sosem Chrzanowym WINIARY, koperkiem, solą i pieprzem. Jeżeli jest taka potrzeba, dodaj jogurt. Przestygnięty blat szpinakowy posmaruj masą serową i na to ułóż plastry szynki tak, aby pokryły całość.
  6. Placek zwiń jak roladę, zawiń ciasno w folię spożywczą. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Opis przepisu:

Choć wielu dorosłych wprost uwielbia szpinak, czasem trudno zachęcić dzieci, by go jadły regularnie. Trudno im się dziwić, gdy ten przybiera postać zielonej papki... Co innego, gdy jest podany w znacznie bardziej atrakcyjnej formie roladek szpinakowych z szynką. Zielona otoczka kryje w sobie wyśmienite nadzienie z sosem chrzanowym, twarożkiem i jogurtem naturalnym.

Rolada szpinakowa z szynką to zresztą nie tylko pomysł na to, jak przekonać dziecko do szpinaku, ale i świetna, efektowna przystawka na przyjęcia, rodzinne święta i uroczystości. Fakt, że można ją podawać na zimno, czyni z niej idealną przekąskę na świąteczne dni i np. na szwedzki stół. Jej przygotowanie jest łatwe i pozwala wyczarować coś, co będzie cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oko.

Jeśli chcesz podać roladę tego samego dnia, przygotowania musisz poczynić wcześniej, ponieważ potrzebuje ona kilku godzin na schłodzenie. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. Na patelni podsmaż szpinak, a po odparowaniu nadmiaru wody dodaj przyprawy. Smaż jeszcze kilka minut, odstaw do ostygnięcia.

Białka jajek ubij na sztywną pianę mikserem i dodaj wraz z żółtkami do przestudzonego szpinaku. Całość wymieszaj i rozłóż na blaszce. Po 15 minutach pieczenia wyciągnij. W tym czasie możesz przygotować nadzienie. Twaróg połącz z Sosem Chrzanowym WINIARY, solą, pieprzem i koperkiem. Możesz dodać też odrobinę jogurtu naturalnego. Masę nałóż na ostudzony szpinak, dodaj plastry szynki, a następnie całość uformuj w roladę i zawiń w folię spożywczą. Po kilku godzinach w lodówce przekąska będzie gotowa!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?