1

2

Przepisy

Rolada szpinakowa z szynką

5/5 5 24 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 80 minut

porcje: 4 porcje

Jeżeli intensywnie czujesz wiosnę i chce Ci się krzyczeć „Zielono mi!”, to koniecznie przygotuj rolady szpinakowe z szynką, które będą idealną przekąską na wiosenny podwieczorek na zimno. Rolę wyśmienitego nadzienia pełni tu Sos chrzanowy WINIARY z dodatkiem twarogu, jogurtu naturalnego i koperku.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Na patelni podsmaż na maśle szpinak. Gdy woda już prawie odparuje, dodaj czosnek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż jeszcze kilka minut do odparowania wody. Następnie odstaw do wystygnięcia.
  3. Do chłodnego już szpinaku dodaj żółtka jajek, a białka ubij na sztywną pianę mikserem lub ręcznie. Przełóż ją do miski ze szpinakiem i delikatnie wymieszaj.
  4. Wyłóż masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz kwadrans w 200°C.
  5. Twaróg wymieszaj z Sosem Chrzanowym, koperkiem, solą i pieprzem. Jeżeli jest taka potrzeba, dodaj jogurt. Przestygnięty blat szpinakowy posmaruj masą serową i na to ułóż plastry szynki tak, aby pokryły całość.
  6. Placek zwiń jak roladę, zawiń ściśle w folię spożywczą. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: