Rolada szpinakowa z szynką

Oceń ten przepis!

4/5 4 43 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 3 godz. 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 43 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Na patelni podsmaż na maśle szpinak. Gdy woda już prawie odparuje, dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż jeszcze kilka minut do odparowania wody. Następnie odstaw do wystygnięcia.
  3. Do chłodnego już szpinaku dodaj żółtka jajek, a białka ubij na sztywną pianę mikserem lub ręcznie. Przełóż ją do miski ze szpinakiem i delikatnie wymieszaj.
  4. Wyłóż równo masę na dużą blachę z papierem do pieczenia i piecz kwadrans w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
  5. Twaróg wymieszaj z Sosem Chrzanowym WINIARY, koperkiem, solą i pieprzem. Jeżeli jest taka potrzeba, dodaj jogurt. Przestygnięty blat szpinakowy posmaruj masą serową i na to ułóż plastry szynki tak, aby pokryły całość.
  6. Placek zwiń jak roladę, zawiń ciasno w folię spożywczą. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Opis przepisu:

Jeżeli intensywnie czujesz wiosnę i chce Ci się krzyczeć „Zielono mi!”, to koniecznie przygotuj rolady szpinakowe z szynką, które będą idealną przekąską na wiosenny podwieczorek na zimno. Rolę wyśmienitego nadzienia pełni tu Sos chrzanowy WINIARY z dodatkiem twarogu, jogurtu naturalnego i koperku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?