Krupnik

Oceń ten przepis!

4/5 4 56 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 56 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bulion rozpuść w 1,5 l wrzącej wody, dodaj kaszę, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i cebulę. Gotuj ok. 15 min.
  2. Ziemniaki pokrój w kostkę, a warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Por pokrój w półplasterki, podsmaż na maśle (5 min). Warzywa i ziemniaki dodaj do gotującego się bulionu.
  4. Gotuj 10 minut, dopraw solą i pieprzem.
  5. Przed podaniem posyp natką pietruszki lub koperkiem.

Opis przepisu:

Krupnik to obok rosołu jedna z tych zup, które można nazwać tradycyjnymi w kuchni polskiej. I trudno się temu dziwić. Obecność takich składników jak kasza jęczmienna, liście laurowe, ziele angielskie i cebula wraz z porem przywołują smaki dzieciństwa i zupę rodem z babcinej kuchni. Podaj ją z ulubionymi dodatkami, a podbijesz gusta domowników!

Bulion na żeberkach WINIARY rozpuść w 1,5 litra wrzącej wody i dodaj do niego 7 łyżek kaszy jęczmiennej oraz ziele angielskie, kilka liści laurowych oraz pokrojoną w kostkę lub w pióra cebulę. Gotuj całość przez około 15 minut. W tym czasie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Następnie pokrój por w półplasterki i podsmaż na maśle przez około 5 minut. Dodaj wraz z warzywami i ziemniakami do gotującego się bulionu i gotuj całość przez kolejne 10 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem według uznania. Najlepiej smakuje posypana natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Warto też dodać ulubione pieczywo. To może być pajda chleba pszennego lub razowego albo kawałek bagietki. Równie smacznym dodatkiem będą także grzanki z masłem czosnkowym. Obecność kaszy w zupie jednak ma tę zaletę, że nawet bez pieczywa można się nią nasycić.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?