Krupnik

4/5 4 27 5 1
4/5 4 27 5 1
  • Przygotowanie: 50 min.

  • Oczekiwanie: 15 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bulion rozpuść w 1,5 l wrzącej wody, dodaj kaszę, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i cebulę. Gotuj ok. 15 min.
  2. Ziemniaki pokrój w kostkę, a warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Por pokrój w półplasterki, podsmaż na maśle (5 min). Warzywa i ziemniaki dodaj do gotującego się bulionu.
  4. Gotuj 10 minut, dopraw solą i pieprzem.
  5. Przed podaniem posyp natką pietruszki lub koperkiem.

Opis przepisu:

Krupnik z kaszą jęczmienną na bazie Bulionu na żeberkach WINIARY z ziarenkami ziela angielskiego, liścia laurowego i cebuli smakuje wyśmienicie – jak najlepsza zupa z domowej kuchni babci. Gęsty krupnik z kaszą jęczmienną, ziemniakami, porem i innymi warzywami podawaj z natką pietruszki i koperkiem. Do krupniku z kaszą jęczmienną możesz też podać grzaneczki z masłem czosnkowym lub bagietki do pochrupania.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?