1

2

Przepisy

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 55 minut

porcje: 4 porcje


Odkryj perfekcyjną kompozycję kulinarną z kaszą: bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym to smaczna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek, które – chociaż smakowite – mogły Ci się już znudzić. Bakłażany do zapiekania z farszem przygotujesz już w 20 minut!

Pamiętaj, aby kaszę jaglaną koniecznie ugotować w wywarze na bazie Bulionu drobiowego WINIARY – tylko jedna kostka zapewni intensywny aromat i lepszy smak farszu zapiekanych bakłażanów. Do dekoracji użyj dowolnego sera żółtego lub sera mozarella.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  2. Bakłażany przekrój wzdłuż, miąższ ponacinaj delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki. Posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem.
  3. Włóż bakłażan do piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Delikatnie usuń miąższ przy pomocy łyżeczki, ale nie wyrzucaj – przyda się do nadzienia!
  4. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj mięso i podsmaż. Odstaw.
  5. Dodaj ugotowaną w bulionie kaszę jaglaną, jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (warto odsączyć wcześniej nadmiar wody z pomidora) oraz zachowany miąższ z bakłażana.
  6. Przygotowanym farszem napełnij połówki bakłażanów, posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 25-30 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: