Zupa pomidorowa z ryżem

Oceń ten przepis!

4/5 4 33 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 5 min.

  • Porcje 4

4/5 4 33 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rosół przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu i ostudź.
  3. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w paski.
  4. Koncentrat pomidorowy przesmaż na łyżce masła (2-3 minuty). Podlej rosołem, dodaj marchewkę, zagotuj.
  5. Śmietanę połącz dokładnie z mąka, rozprowadź z 100 ml gorącego wywaru i dodaj do zupy, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Podaj z ryżem i natką pietruszki. Wedle uznania zrób kleks śmietany lub jogurtu.

Opis przepisu:

Tradycją w wielu polskich domach jest zupa pomidorowa przyrządzana w poniedziałki na bazie niedzielnego rosołu. Amatorzy tego smaku jednak nie muszą czekać do poniedziałku. Nie muszą też najpierw przygotować niedzielnego rosołu, żeby móc cieszyć się smakiem klasycznej pomidorowej. Ciekawą alternatywą dla wersji z makaronem jest zupa pomidorowa z ryżem.

Wystarczy Rosół drobiowy WINIARY, żeby móc przygotować aromatyczną pomidorową o łagodnym smaku. Jego smaku dopełnią świeża natka pietruszki i kleks gęstej śmietany albo jogurtu naturalnego. Pewne jest to, że zupa ta okaże się doskonałym pomysłem na obiad nie tylko w poniedziałek, ale i w każdy inny dzień tygodnia!

Zacznij od przygotowania rosołu zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Ugotuj ryż, a następnie go ostudź. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach albo pokrój w cienkie paski. Następnie przesmaż koncentrat pomidorowy na łyżce masła. Wystarczą około 2-3 minuty. Podlej go rosołem, dodaj marchewkę i zagotuj.

100 ml śmietany 18% połącz z 1 łyżką mąki pszennej, a następnie rozprowadź w 100 ml gorącego wywaru. Wlej do zupy i zagotuj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Smak pomidorów zawsze świetnie wydobywają bazylia i natka pietruszki. Użyj świeżych lub suszonych przypraw. Zupę podawaj z ryżem i kleksem śmietany bądź jogurtu naturalnego.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?