Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjna zupa pomidorowa to jedno z najpopularniejszych polskich dań obiadowych. Aromatyczna i intensywna w smaku jest uwielbiana przez dużych i małych. Najczęściej zupa pomidorowa przyrządzana jest na bazie pozostałego z niedzieli rosołu i serwowana w poniedziałki. Amatorzy tego intensywnie pomidorowego smaku nie muszą jednak czekać do poniedziałku. Nie muszą też przygotowywać przez długie godziny niedzielnego rosołu, aby cieszyć się smakiem klasycznej zupy pomidorowej. Wystarczy Rosół drobiowy WINIARY, który posłuży jako podstawa tej wyjątkowej zupy o niesamowitym smaku.
Miłośnicy pomidorowej dzielą się na dwie zasadnicze grupy. Jedna z nich nie wyobraża sobie talerza aromatycznej zupy bez dodatku ugotowanego makaronu o dowolnym kształcie. Dla drugiej grupy wielbicieli tej popularnej zupy o wiele lepsza od wersji z makaronem jest zupa pomidorowa z ryżem. Niezależnie od upodobań, każdą z odmian przygotowuje się równie szybko. Podstawą, która zaoszczędzi nam wiele czasu i wysiłku, jest Rosół drobiowy WINIARY. Równocześnie z przygotowywaniem rosołu możemy wstawić w osobnym garnku ryż, który będzie gotowy, gdy skończymy przyrządzać zupę. W międzyczasie należy obrać i pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce świeżą marchewkę. Gdy rosół jest gotowy, w garnku przesmażamy na kilku łyżkach masła koncentrat pomidorowy, który następnie podlewamy przygotowanym zgodnie z instrukcją rosołem. Dodajemy rozdrobnioną marchewkę i czekamy, aż całość się zagotuje.
Klasyką na polskich stołach jest zupa pomidorowa zagęszczona dodatkiem mąki i śmietany. Aby uniknąć zwarzenia się mikstury w garnku, należy dodać do niej kilka łyżek gorącego wywaru i dokładnie wymieszać. Mamy wtedy pewność, że w zagęszczonej w ten sposób zupie nie będą pływać nieestetyczne grudki śmietany. Gdy zabielona pomidorowa zacznie się gotować, doprawiamy ją solą oraz pieprzem wedle upodobania.
Ryż do naszej zupy pomidorowej powinien być już idealnie ugotowany. Czas więc nałożyć jego odpowiednią ilość do miski lub głębokiego talerza, nalać parującą zupę i przyozdobić posiekaną uprzednio natką pietruszki. Osoby, które mają chęć na wzbogacenie smaku zupy, mogą dołożyć do swojej porcji łyżkę gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Zupa pomidorowa z ryżem to doskonałe danie na każdy dzień tygodnia. Talerz pożywnej zupy doskonale rozgrzeje w zimny dzień i nasyci po intensywnym wysiłku. Dodatek ugotowanego ryżu sprawi, że aromatyczna pomidorowa zaspokoi nawet największy głód i z powodzeniem zastąpi drugie danie.
Komentarze 0