1

2

Przepisy

Sezonowe warzywa w galarecie z Bulionu warzywnego Winiary

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 80 minut

porcje: 8 porcji

87 calories kalorie: 87 kcal / porcja


Znudziła Ci się już tradycyjna galareta z golonki? Jeśli tak, mamy dla Ciebie ciekawą wersję galarety na bazie Bulionu warzywnego WINIARYprzepis na galaretki z warzywami sezonowymi, serwowane z sokiem z cytryny lub octem jabłkowym! Proponujemy ich przygotowanie z marchewką, koprem włoskim, szparagami, oregano i rzodkiewką, ale możesz wykorzystać również inne warzywa.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy i blanszujemy we wrzącej osolonej wodzie. Następnie szybko hartujemy w zimnej wodzie z lodem.
  2. Dwie kostki bulionu warzywnego Winiary rozpuszczamy w 1 litrze wody, dodajemy żelatynę wg instrukcji na opakowaniu. Mieszamy do momentu rozpuszczenia żelatyny.
  3. Przecedzamy cały płyn przez drobne sitko.
  4. Do powstałego bulionu dodajemy świeże, całe listki oregano.
  5. Warzywa układamy w płaskich salaterkach i zalewamy chłodnym bulionem.
  6. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
  7. Serwujemy z cytryną lub dobrym octem jabłkowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: