Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Zimne nóżki w galarecie

Oceń ten przepis!

4/5 4 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 57 min.

  • Oczekiwanie 5 godz.

  • Porcje 10

4/5 4 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Nóżki i golonkę czyścimy i opalamy nad ogniem.
  2. Mięso wraz z warzywami i przyprawami zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.
  3. W międzyczasie zbieramy szumowiny z wywaru.
  4. Mięso obieramy i kroimy w kostkę a marchewkę w krążki.
  5. Wywar przecedź i dodaj Kostkę Mięsną Winiary, 1 łyżeczkę żelatyny Winiary, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem.
  6. Mięso połącz z wywarem i warzywami oraz posiekaną natką pietruszki.
  7. Tak przygotowany wywar przelej do salaterek. Zostaw na kilka godzin do ostygnięcia.
  8. Podawaj z cytryną lub octem jabłkowym.

Opis przepisu:

Zimne nóżki wieprzowe to danie, które na polskich stołach pojawia się przy różnych okazjach. Nie powinno ich zabraknąć na imprezie imieninowej, podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy lub na uroczystej kolacji. Można je przygotować też zupełnie bez okazji – zawsze świetnie smakują i stanowią zimną przekąskę, która syci.

Za doskonały smak, jakim wyróżniają się zimne nóżki odpowiada mięso z golonki oraz warzywa gotowane z dodatkiem Kostki Mięsnej WINIARY. Przepis na zimne nóżki nie jest szczególnie skomplikowany, wymaga prostych składników oraz kilku godzin na stężenie galaretki. Na początek oczyść nóżki i golonkę oraz opal je nad ogniem.

Mięso i warzywa z przyprawami zalej zimną wodą. Gotuj, aż zmiękną. Zbierz z wywaru szumowiny. Następnie mięso obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę w krążki. Przecedź wywar, dodaj Kostkę Mięsną WINIARY, 1 łyżeczkę Żelatyny WINIARY, dopraw solą, pieprzem oraz octem. Mięso połącz z wywarem, warzywami i siekaną natką pietruszki. Przelewaj całość do salaterek i odstaw na kilka godzin do ostygnięcia.

Nóżki w galarecie podawaj udekorowane świeżą natką pietruszki i ćwiartkami cytryny. Użyj jej do skropienia galarety – podkreśli smak mięsa i warzyw. Wiedząc, jak zrobić zimne nóżki, masz gotowy sposób na każdą specjalną okazję!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?