Szynka peklowana na ciepło i na zimno

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 4 dni 1 godz. 30 min.

  • Porcje 8

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Szynkę oczyść z błon i zbędnego tłuszczu.
  2. Sól peklującą przygotuj według instrukcji.
  3. Dodaj wszystkie przyprawy.
  4. Szynkę obwiąż sznurkiem masarskim, aby uzyskać okrągły kształt.
  5. Szynkę umieść w garnku i zalej marynatą tak, aby była cała przykryta. Pekluj 3-4 dni obracając mięso codziennie.
  6. Szynkę przełóż do naczynia do pieczenia i podlej odrobiną wody lub Bulionu Warzywnego Winiary.
  7. Piecz pod przykryciem w temperaturze 180°C ok. 75-90 minut.
  8. Upieczoną szynkę w wersji na ciepło podawaj z ciemnym Sosem pieczeniowym Winiary, a na zimno z Sosem tatarskim Winiary.

Opis przepisu:


Marynowana szynka peklowana potrzebuje kilkudniowego przygotowania, ale dla jej rewelacyjnego smaku warto uzbroić się w cierpliwość! Wyjątkowy smak i aromat peklowanej szynki zapewnią Ci nie tylko ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe, ale przede wszystkim pieczenie w zalewie z Bulionu Warzywnego WINIARY.

Gotową szynkę proponujemy podawać na ciepło z Sosem pieczeniowym ciemnym Na Każdy Dzień WINIARY lub na zimno – z Sosem tatarskim WINIARY. Pokochasz obie wersje!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?