Jajko na twardo w kształcie serca

5/5 5 8 5 1
5/5 5 8 5 1
  • Przygotowanie: 22 min.

  • Oczekiwanie: 46 min.

  • Porcje: 1

składniki:

liczba porcji:

Do przygotowania kształtu

Przygotowanie:

  1. Dwa jaja ugotuj na twardo. Obierz, gdy są jeszcze ciepłe.
  2. Z kartonika zrób rynienkę w kształcie litery V. Obrane jajko włóż do rynienki, przyciśnij pałeczką i ustabilizuj gumkami.
  3. Włóż jajka do lodówki na ok. 30 min do wystygnięcia.
  4. W tym czasie przygotuj sos majonezowy. Do majonezu dodaj posiekany koperek, posiekane kapary, sól i pieprz do smaku. (Uwaga - kapary są już słone!)
  5. Następnie przygotuj tosty. Odkrój skórkę z dwóch kromek chleba i przekrój je w trójkąty.
  6. Surowe jajko rozbełtaj na talerzu, dodaj sól i pieprz wedle uznania.
  7. Obtocz tosty w jajku i usmaż na złoty kolor. Całość skomponuj na talerzu wedle uznania.

Opis przepisu:


Jajko na twardo w kształcie serca to pomysł nie tylko na walentynkowe śniadanie dla dwojga, ale też na Wielkanoc, kiedy jajka dominują na świątecznym stole. Proponujemy podanie jajek na twardo z pysznym koperkowo-kaparowym sosem na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY oraz usmażonymi na patelni trójkątnymi tostami.

Do chrupkich tostów i delikatnych jajek na twardo w kształcie serc warto podać ćwiartkę pomidora i porcję białej kapusty. Odkryj własną kompozycję smaków na dobre śniadanie z jajkiem!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?