Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-ziołowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 24 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 5 min.

  • Porcje 10

5/5 5 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente. Odcedzam i odstawiam.
  2. Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodaję drobno posiekany czosnek i boczek pokrojony w większą kostkę.
  3. Pieczarki myję, kroję w plasterki i podduszam do odparowania większości płynu. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
  4. Zawartość opakowań Pomysł na... wsypuję do naczynia, dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Następnie wlewam zimną wodę i roztrzepuję, aż całość się połączy.
  5. Piersi kurczaka myję, osuszam i kroję na kawałki. Wrzucam na rozgrzany olej na patelnię i smażę kilka minut aż mięso będzie miękkie.
  6. Na patelnię z mięsem wlewam mieszankę Pomysł na..., przykrywam pokrywką i gotuję na niewielkim ogniu przez 5 minut. Kiedy sos zgęstnieje zdejmuję patelnię z ognia.
  7. Całość dokładnie mieszam, przyprawiam do smaku. Makaron z dodatkami przekładam do żaroodpornego naczynia, posypując każdą warstwę starty serem.
  8. Wierzch dekoruję połówkami oliwek i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Naczynie z makaronem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę około 30 minut. Podaję na ciepło.

Opis przepisu:

Ta zapiekanka to pomysł na sycący, treściwy obiad, idealny na tę porę roku. Znajduje się w niej makaron, kurczak, wędzony boczek, pieczarki, ser żółty oraz pyszny sos śmietanowo-ziołowy. Doskonałe połączenie :)

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?