Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Oceń ten przepis!

4/5 4 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 2 godz.

  • Porcje 10

4/5 4 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta.
  2. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.
  3. Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.
  4. Wodę wlewaj stopniowo do mąki mieszając. Zagniataj ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie.
  5. Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.
  6. Przygotuj farsz.
  7. Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą, następnie bardzo drobno posiekaj nożem lub w blenderze.
  8. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni z jedną łyżką masła.
  9. Kiedy cebula się przyrumieni dodaj kapustę, 150 ml wody i pół kostki bulionu pieczarkowego z maślaną nutą WINIARY.
  10. Gotuj odkrytą do miękkości lub do momentu kiedy odparuje woda.
  11. W międzyczasie drobno pokruszone borowiki podpraż na patelni z dwoma łyżkami masła. Dodaj je do kapusty. Dopraw całość do smaku.
  12. Ciasto rozwałkuj cieniej niż na pierogi, wytnij małą szklanką krążki lub wytnij nożem 5 cm kwadraty, które następnie wypełnij farszem i uformuj uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 min.

Opis przepisu:

Maleńkie, niepozorne, misternie klejone przez kolejne pokolenia mam i babć… Nie możemy sobie wyobrazić wigilijnej kolacji bez nich! Pachnące podsmażonymi borowikami i rozpływające się w ustach dzięki dodatkowi masła uszka, to nieodłączne towarzystwo aromatycznego czerwonego barszczu i danie, którego nie odmówi sobie nikt.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?